Всички обожаваме вкуса му още от деца, бабините ни винаги правеха и имаше по едно бурканче поне винаги под ръка. Затова рядко се разболявахме и ако настинем се възстановявахме след няколко дни. И сега всяка пролет отивам в гората за шишарки. Правя много мед, защото е изключително полезен.
Днес ще ви разкрием една чудесна рецепта за мед от борови шишарки . Отлично укрепващо и витаминизиращо средство. Освен това, повишава имунитета и помага на организма да се справи с респираторни инфекции и умора .
За превантивни цели, 1 супена лъжица веднъж дневно (деца 1 ч.л.) 20 минути преди закуска. По време на заболяването - 1 супена лъжица три пъти на ден до пълно възстановяване. В случай на настинка, изтощение или обща слабост, вместо захар може да добавите мед към чая.
Боровите шишарки са противопоказани за хора с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур, бременни жени и деца до 6 години.
Най-важният въпрос: кога се събират шишарки ? Това трябва да стане от деня на пролетното равноденствие (20 март) до лятното слънцестоене (21 юни). Най-доброто време за събиране е началото и средата на май.
Шишарки трябва да са млади и много зелени! Те не трябва да бъдат по-дълги от 4 см, лесно да се режат с нож или да се пробиват с нокът. Конусите трябва да се обработват незабавно в деня на събирането, в противен случай те ще потъмнеят
Преди готвене поставете конусите във вода и изплакнете, за да измиете праха и отломките. От 2 кг конуси се получават 1,5–2 л от крайния продукт. Сега да преминем директно към рецептата.
СЪСТАВКИ
80 конуса (приблизително 800 g)
1,5-2 л вода
1–1,5 kg захар
ПОДГОТОВКА
Измийте и напълнете с вода, така че течността напълно да ги покрива
Сварете в продължение на 40 минути, след това оставете да преседи в продължение на 10-12 часа. След като изтече времето, инфузията прецедете през три слоя марля
На 1 супена лъжица инфузия слагате 1 супена лъжица захар. Сварете сиропа на слаб огън за час и половина.
20 минути преди готовността се добавят шишарки 8-12 броя на половин литър буркан.
Готовият мед се разлива в сухи стерилизирани буркани
Вкусът става леко сладко-кисел
Разклащайте сиропа всеки ден, той ще бъде готов за 2-3 месеца.
След това излейте течността и я филтрирайте, изхвърлете самите шишарки. Съхранявайт в хладилника
Погрижете се за подобряване на здравето си днес! И не забравяйте да споделите с приятели рецептата за лечебни борови шишарки !