Традиционното българско ястие боб в глинено гърне е доста атрактивно при поднасяне. За приготвянето му са нужни следните продукти:
2 ч.ч.
1 глава кромид лук
½ стрък праз
1 морков
1 ч. л. сух джоджен
1. ч.л. чубрица
4-5 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
Бобът се накисва във вода за една нощ. На сутринта се измива под течаща вода и се изсипва в дълбоко глинено гърне с капак. Нарязват се на дребно лукът и морковът и се добавят към боба. Подправките и половината олио също се слагат и се разбъркват. Гърнето се слага във фурна или на котлон да ври, докато фасулът омекне. Останалото олио се сгорещява в дълбок тиган и в него се запържва ситно нарязаният праз. Прибавя се червеният пипер при непрекъснато бъркане. Сипват се и 2 черпака от сварения фасул. Съдържанието на тигана се връща в гърнето. Разбърква се и се осолява на вкус. Оставя се да ври още 10-ина минути.