Доматите са са изключително полезни и любими на всички, а още повече сега, когато им е сезон и пазара е залят с тях. Те се използват в средиземноморската кухня и постигнаха абсолютно съвършенство с помощта на италианските готвачи. Ако никога не сте опитвали сушени домати , е време да се запознаете с традиционната закуска на слънчева Сицилия!
Днес ще ви споделим всички тънкости на приготвянето на сушени домати, които не са толкова много. Рецептата е толкова гъвкава и проста, че всеки може да я трансформира по свое усмотрение. Само едно нещо остава непроменено - божественият им вкус ...
Сушени домати
Сушените домати у дома са лесни за готвене, а използването им в готвенето е още по-лесно. Най-простото приложение е просто да ги сложите на сандвичи с меко сирене, но те са подходящи и като самостоятелна закуска.
Те се прибавят към сосове, салати и пици, с тях се приготвят риба и месо, а маслото, в което могат да се съхраняват, се използва за пълнене на зеленчуци като емулсия. Това масло има деликатен аромат, който зависи от подправките, използвани за сушене.
Как да си направим сушени домати
Има само два начина : на слънце и във фурната. Разбира се, сушени домати във фурната се приготвят много по-бързо, така че ще започнем с тази рецепта, но не трябва да забравяме и опцията за изсушаване на слънце.
И в първия, и във втория случай, трябва да изберете правилните домати. Препоръчително е да го направите в разгара на сезона, а след това за зимата ще намерите нещо много вкусно.
Имайте предвид, че доматите по време на готвене намаляват размера си наполовина, а по тегло - повече от 10 пъти. За начало най-добре е да вземете килограм и половина домати.
Сушени сушени домати във фурната
Измийте доматите и подсушете. Нарежете на половинки. Големите е по-добре да се нарязват на четвъртинки или дори по-малки парчета. Ако харесвате много големи домати, ги нарежете на дебели пръстени.
Покрийте тавичката с пергаментова хартия, подредете парчетата равномерно, посолете и сложете пипер на вкус. От подправките се използват всички италиански билки: босилек, розмарин, мащерка, риган и др.
Можете да печете домати във фурната - 8-12 часа при температура 80 градуса, 6-10 при 100 градуса и 3 до 8 при температура 120 и повече.
Сушени домати на слънце
Всичко зависи от климата и времето. При високи температури до 40 градуса, доматите се сушат в продължение на 3 до 8 дни
Така че е необходимо да се изсушават доматите на слънце през деня и понякога да ги преобръщате. По този начин ще спестите разходи за енергия, които са неизбежни при готвене на сушени домати във фурната. В допълнение, тази рецепта е традиционна.
Когато сушени плодове се свиват и потъмняват, придобиват богат цвят. Има няколко възможности за приготвяне: някой почиства доматите от кората, някой премахва семената, но това е изцяло по ваш избор и вкус. Този деликатес се яде изненадващо бързо, така че е по-добре да бъдете предпазливи и да скриете буркана за зимата.
За да направите това, просто изсипете парчетата в стерилизиран буркан с растително масло (за предпочитане зехтин, но слънчоглед ще свърши също работа), и след това го скрийте в затъмнено място.
Самите домати са благодарен продукт, а сушените са признати за перлата на италианската кухня. Готови ли сте да опитате?