Днес ще приготвим невероятно вкусно сладко от вишни . Рецептата не изисква излишни процедури и дълго варене. Резултатът е нежно сладко с лека киселинност.
За да получим плътна кадифена структура, която нежно да се топи върху езика, ще използваме агар-агар. Това е сгъстител на растителна основа, който върши работата си много по-добре от желатина. Последните ще се разпространят бързо при стайна температура, а агар-агар ще залепне дори през лятото на плажа.
Освен това трябва да изберете правилните вишни. Трябва да са узрели, но с отличителна киселинност. Само тогава сладкото няма да бъде приятно сладко. В противен случай можете да добавите малко лимонена киселина.
Сладко от вишни
Необходими продукти:
- 500 г захар
- 1 кг вишни без костилки
- 10 г агар-агар
- 100 мл вода
На първо място, трябва да стерилизирате бурканите. Тъй като сладкото се приготвя бързо, тогава няма да имате време.
Вишните трябва да се измият и да се почистят от костилките, така че в резултат на чисти вишни да се получи 1 кг. Добавете плодовете в тенджера и ги поръсете със захар. Ако вишнята е много кисела, тогава можете да увеличите количеството захар с 50-100 g.
Сега вишните със захарта трябва да бъдат смачкани с потопяем блендер до гладкост.
След това изсипете около 100 мл вишнева маса в малка тенджера с дебело дъно. Добавете към нея агар-агар и разбъркайте много добре. След това оставете тенджерата настрана.
Докато агар-агарът набъбва, нека направим сладкото. Поставете тенджерата на умерен огън, оставете да заври и оставете да къкри за 5 минути. По това време трябва постоянно да отстранявате пяната отгоре. След това свалете тигана от котлона.
Сега вземете тенджера с агар-агар и поставете на слаб огън. При непрекъснато разбъркване масата трябва да се сгъсти много бързо. Това е показател за висококачествен агар-агар. Ако това не се случи или масата стане само малко гъста, тогава е по-добре да не правите конфитюр с него повече.
Ако течността в тенджерата се сгъсти много бързо, добавете към нея 100 мл вода и разбъркайте добре.
Когато масата от тенджерата стане напълно хомогенна, тя може да се отстрани от огъня и да се изсипе в тенджера с основната вишнева маса. След това трябва да се остави да заври отново и да се вари 5 минути. През цялото това време сладкото трябва да се разбърква добре.
През тези 5 минути се уверете, че имате готови стерилни буркани. След това просто трябва да излеете в буркани, да ги затворите и да ги обърнете с главата надолу. Много скоро масата ще се сгъсти напълно.