Медът от тиква е ефективен при лечението на заболявания на черния дроб и бъбреците.
Благодарение на своето слабително и диуретично действие, медът от тиква страхотно помага при запек и различни заболявания на дебелото черво. Поради високото ниво на витамини и каротин, той укрепва имунитета.
Помага в борбата с повишеният холестерол, атеросклероза, намалява сърдечната недостатъчност.
Как да си го подготвите?
Нуждаете се от една зряла жълта тиква. Отрежете върха и извадете вътрешността. В полученият голям отвор поставете захар, според вашето желание.
Покривате тиквата с изрязания връх и оставяме десетина дни на хладно място. Най-добре е цялата тиква да я поставите в една голяма чиния, тъй като с течение на времето тя ще се омекоти и намесата ще представлява трудност.
За това време захарта ще се стопи в сока, който пуска самата тиква. Щом цялото количество захар се разтопи вдигнете капака и прехвърлете получената течност в стъклен съд.
Ако случайно капака е хванал мухъл, няма нищо страшно, в този случай направете дупка в долната част на тиквата, така че през нея да изтече медът в стъклен съд.
Съхранение на меда от тиква:
Най-добре е да се съхранява в хладилник в чист стъклен буркан с капак. Срокът на годност e около един месец.
Как да използвате този мед - това е ваш избор. Можете с него: да подсладите чая, може да консумирате самостоятелно 2 - 3 пъти на ден по 2 - 3 супени лъжици, като дресинг за палачинки, или пък измислете друг вариант!