Историята на произхода на майонезата е обвита в мистерия. Казват, че самият кардинал Ришельо косвено е имал ръка в неговото изобретение! Със сигурност обаче е известно, че прочутият сос от масло, лимонов сок и яйца е изобретен във Франция. И на практика няма нищо общо с модерната витрина. Простата рецепта може да се намери в книгите от 60 -те години.
В такава майонеза дори лъжицата си заслужава! Емулсията е стабилна и плътна, без допълнителни консерванти и стабилизатори. Много по -здравословно (и дори по -диетично) е да се използва естествена майонеза в салати от всяко растително масло. И ето правилната рецепта, която нашите баби готвеха.
Съставки
Слънчогледово олио 250 мл
Яйце 2 бр.
Горчица 1 ч.ч
Захар 1 ч.ч
Сол 5 гр
Оцет 50 мл
Подготовка
Извадете храната от хладилника предварително, за да я загреете до стайна температура
Отделете белтъците от жълтъците. Добавете жълтъка в купата на блендера и разбийте добре.
Добавете сол, захар, горчица, оцет и разбийте, докато се получи гъста, кремообразна емулсия. Вместо оцет, можете да използвате 1,5 супени лъжици лимонов сок.
Високото съдържание на мазнини е нормално! Това, което наричаме „провансалски“, дори не може да се счита за майонеза във Франция и Англия. Между другото, там я обичат не по -малко от нас. Ако все още не знаете как домашната майонеза се различава от комерсиалната, време е да разгледате тази рецепта!