Приготвянето на кашкавал у дома е много просто. Нямате нужда от сирище , оцетна есенция или лимонов сок . Факт е, че изварата, която се използва при приготвянето на кашкавал, вече е ферментирал млечен продукт сама по себе си и нищо не трябва да се добавя към млякото за закваска.
Можете дори да използвате извара с ниско съдържание на мазнини , консистенцията на кашкавалът ще остане плътно и при нагряване ще се стопи добре. Това свойство е полезно в случай, че искате да изпечете пица или да приготвите гювеч от тиквички с получения твърд кашкавал
Съставки
Извара 1 кг
Мляко 2 л
Сол 1 ч.л.
сода 0,5 ч.л.
Яйце 1 бр
Подготовка
Изсипете изварата в горещо мляко и сложете на слаб огън, варете 10 минути. След това сложете масата в гевгир, покрит с марля, завъртете плътно краищата с турникет и изцедете добре суроватката.
Поставете сместа в купа, добавете яйцето и содата, солта и разбъркайте. Върнете сместа на огъня и варете още 10-15 минути, докато се получи вискозна консистенция
Поставете кашкавалът във форма, сложете тежест отгоре. След 8 часа продуктът ще бъде готов за употреба.
Любителите на пикантният кашкавал могат да добавят няколко скилидки чесън, любимите си подправки, билки или парчета сух червен пипер към кашкавалената маса по време на процеса на готвене. Така домашният деликатес само ще подобри вкуса си! Босилекът, риганът, кимионът, копърът и мащерката също се комбинират добре.