Всеки път, когато имах признаци на настинка, майка ми или баба ми правеха пилешки бульон . След като отпиех горещата супа, се качвах в топлото легло, а на сутринта бях като нова, нямаше и помен от настинката. Нищо чудно, че казват, че тази супа има лечебни свойства. Пълна е с витамини и протеини. И за да ги запазите всички по време на процеса на топлинна обработка, трябва да знаете как да готвите правилно пилешки бульон .
Баба ми ме научи на всички тънкости при приготвянето на този лечебен еликсир. Той винаги се оказваше богат, но не мазен, прозрачен и ароматен. Сега една лека супа се превърна в незаменим инструмент в семейството ми при настинка. Освен това има положителен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт, нервната и сърдечно-съдовата система. Какво е особеното на пилешкия бульон ?
Как да готвя лечебен пилешки бульон
От какво да го готвя
От пилешко, очевидно! Вярно е, но има пилета и пилета. Обикновените бройлери, които наводниха всички магазини, не са много подходящи. Нежното им месо бързо се сварява и има малко мазнина от него. Съвсем различно нещо е домашната пилешка супа . Тази кокошка може да се вари с часове, за да се получи перфектният бульон.
Ако е проблематично да намерите такава, купете комплект за супа от магазина . Състои се от тяло на пиле и други части, които обикновено се изхвърлят. От крилцата и бутчетата се получава добра супа. Но използването на гърдите е по-скоро богохулство. И похабявате месото, а вместо бульона ще отпиете малко вода с неопределен вкус.
Коя вода да изберете
Дори и от най-доброто пиле, не можете да сготвите отличен бульон, ако сбъркате с вода. В крайна сметка тя е тази, която остава в края. Само си представете в какво ще се превърне ястието, ако мирише на белина. Затова оставете чешмяната вода за други нужди и изсипете питейна или филтрирана вода в тенджерата
Веднага изчислете колко вода трябва да вземете, за да не се налага да доливате по-късно. Това на пръв поглед безобидно действие може да анулира всички усилия. За пиле с тегло 1-1,2 кг ще ви трябват 5 литра вода. От тях 1-2 литра ще се изпарят по време на готвене. А останалото ще усвои максимално полезното. Ако все пак сте сгрешили, добавете само вряла вода .
Какви подправки да сложа
По-добре е да не злоупотребявате с ароматните подправки, защото те прекъсват естествения вкус и мирис на пилешко месо . Максимумът, който можете да позволите, е няколко стръка копър без листа. Оставете ги да поръсят готовата супа. Между другото, за богатство на вкуса, сложете едро нарязан лук, моркови и целина заедно с пилето.
Кога да се солят
Няма точен отговор на този въпрос. Някои твърдят, че е по-добре да солите в началото. Други са сигурни, че солта трябва да се добави към края на готвенето. Моят съвет: посолете водата доста след като заври и когато течността изври, опитайте. Ако няма достатъчно сол, винаги ще имате време да я добавите.
Струва ли си да премахнете пяната
От естетическа гледна точка този етап е много важен. Но ако искате да приготвите здравословен бульон , богат на протеини, по-добре е да оставите пяната. Съдържа повечето хранителни вещества. За да остане течността бистра, достатъчно е месото да се готви на слаб огън, без да се оставя да заври бурно. Накрая прецедете бульона през тензух, сгънат няколко пъти.
Как да съхранявате
Когато бульонът се охлади, сложете го в хладилника. Така той ще стои 5 дни. За по-дълго съхранение можете да изпратите пилешкия бульон във фризера, като го изсипете в специални торбички.
Също така е лесно готовият бульон да превърнете в кубчета бульон. Просто го сварете 5 пъти и го изсипете във формичките за лед . Искате ли супа? Хвърлете кубче във водата, добавете зеленчуци - и сте готови.
За мен пилешкият бульон е по-скоро като вълшебна отвара. Въпреки че не е панацея за всички болести, определено укрепва имунната система. Така че не бъдете мързеливи и пригответе малко за себе си и семейството си. Особено сега знаете всички тайни. Не забравяйте да ги споделите с приятелите си!