За да нахраните както учениците вкъщи, така и съпруга ви, трябва да приготвите цяла формичка за мъфини. Преди беше изискан: правеше им няколко вида пълнеж. Но забелязах, че няма разлика. Сладкишът се продава като топъл хляб, дори и без нищо. Затова напоследък приготвям най-простите кексчета : без мляко и масло.
Попитайте защо кексчетата са буйни и меки ? Приготвям ги със заквасена сметана. Каквото и да е, кексчетата бързо се надигат и покафеняват. Прочетете за останалите съставки.
Как да приготвите най-лесните мъфини със заквасена сметана
Това е може би най-лесната и бюджетна рецепта за кексчета . В крайна сметка, за приготвянето им не се нуждаете от мляко и масло. От това количество продукти излизат 6-8 кексчета. Формулярите, както знаете, трябва да се попълнят само наполовина. В края на краищата, кексчетата ще нараснат значително в процеса на печене.
Съставки
Сметана 250 мл
яйце 2 бр.
захар 1 чаша
Пшенично брашно 2 чаши
сода 1 ч.л
ванилия 1 щипка
готвене
В дълбока купа разбийте заедно заквасената сметана, захарта и яйцата. Когато се образува хомогенна маса, разбъркайте на няколко етапа пресятото брашно.
Сега е моментът да добавите малко пълнеж към тестото. Например задушени стафиди или шоколадови капки. Смесете добре съставките.
Изсипете готовото тесто във форми. Печете кексчета в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Проверете готовността на печене с клечка за зъби
Щом кексчетата покафенеят, можете да ги извадите. В последните минути пригответе глазурата или крема. Аз например обичам да украсявам такива сладкиши с маслен крем .