Обичам консервирани праскови от най-ранна възраст. Все още помня момента, в който за първи път опитах този деликатес ...
Мама ме взе със себе си на рождения ден на приятелката си, а рожденичката изпече невероятно вкусна торта за гостите и я украси с парчета консервирани праскови.
Спомням си колко изненадана, че леля Лиля намери пресни праскови през декември, а тя само се засмя и разказа какво става.
Сега всяко лято навивам най-малко дузина буркани с праскови. Знам, че през зимата мога да се измъкна от най-тъжното си състояние, като просто отворя буркан с този вкусен плод.
И днес имам удоволствието да споделя с вас любимата си рецепта за консервиране на праскови.
КОНСЕРВИРАНИ ПРАСКОВИ
СЪСТАВКИ
2 кг праскови
400 г захар
1 литър вода
2 ч.ч. лимонена киселина
ПОДГОТОВКА
Първата стъпка е да изплакнете добре прасковите и да ги изсушите с хартиени кърпи.
След това нарежете прасковите на половинки и отстранете костилките от тях. По желание можете да обелите и плодовете. За да направите това бързо и точно, потопете половинките праскови в съд с гореща вода за няколко минути, след което незабавно прехвърлете плодовете в ледената вода.
След това плътно поставете парчетата праскови в стерилизирани буркани и ги напълнете с вряла вода. След това покриваме бурканите с капаци и оставяме да престоят 20 минути.
През това време можете да приготвите сиропа. Комбинирайте вода, захар и лимонена киселина в тенджера и оставете да къкри на слаб огън до кипене при непрекъснато разбъркване. След като сиропът заври, го дръжте на огън още 3-4 минути.
Когато прасковите се влеят, отцедете бурканите и залейте с горещия сироп плодовете.
В крайна сметка остава само да завъртите бурканите, да ги обърнете и да покриете с одеяло. И след като се охладят, можете да ги преместите на тъмно, хладно място.
Надяваме се рецептата да ви е харесала. Чувствайте се свободни да оставите отзивите си в коментарите!