Като дете майка ми често готвеше юфка за вечеря и винаги изваждаше буркан с най-доброто сладко от ягоди. На галено наричахме това ястие „бабка“ и го обичахме повече от всичко друго.
Днес редакцията ни ви кани да се върнете в най-добрите години от живота си и да сготвите юфка - уверяваме ви, че всички ще я харесат.
Съставки
юфка 300 гр
Извара или сирене 500 гр
Яйце 3 бр.
Захар 150 гр
Ванилия 10 g
Масло 50 гр
Подготовка
Сварете юфката в леко подсолена вода, изцедете в гевгир, изплакнете с течаща вода и оставете да се охлади.
Разбийте яйцата в дълбока купа с миксер заедно със захарта и ванилията, докато започнат да изсветляват.
Добавете извара към яйчената маса и разбийте, докато получите хомогенна маса.
Изсипете охладената юфка в изварата с яйцата и разбъркайте добре.
Покрийте съд за печене с хартия за печене, намажете с масло или олио и разпределете сместа добре като я изравните. Печете във фурна, загрята до 180 ℃ за около 50 минути. Проверете готовността с клечка за зъби на различни части в юфката.
Охладете преди сервиране, нарежете на порции и поръсете всяка с пудра захар или лъжица ягодово или черешово сладко . Това ястие ще се хареса както на деца, така и на възрастни, защото има наистина незабравим вкус. Наслаждавайте се на готвенето и споделяйте любимите си рецепти с приятелите си!