Мусака от тиквички, поцепваме се да ядем цяло лято тази вкусотия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мусака от тиквички, поцепваме се да ядем цяло лято тази вкусотия
Мусака от тиквички, поцепваме се да ядем цяло лято тази вкусотия
42913
Мусака от тиквички, поцепваме се да ядем цяло лято тази вкусотия
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мусаката е традиционно гръцко ястие, което е слоест гювеч от патладжан и месо. Днес предлагам да си направите експеримент и да си приготви вариант на това ястие. Мусаката с тиквички се оказва не по-лоша, а може би дори по-добре приготвена по оригиналната рецепта. Не ми вярвате? След това опитайте тази рецепта.

 

Слоевете от приготвени съставки се заливат с най-деликатния бял сос а ла бешамел със счукани орехи и сирене. Що се отнася до каймата, в тази рецепта се използва говеждо месо, но ако желаете, можете да го замените със свинско! Опитайте да направите това уникално и феноменално вкусно ястие у дома. Въпреки факта, че приготвянето на мусака с тиквички не е толкова бързо, процесът изобщо не е сложен. Да започваме!

Съставки

Тиквички 3 бр.

Картофи 2 бр.

Зехтин 110 мл

Лук 2 бр.

Домат 2 бр.

Телешка кайма 500 гр

Канела 0,5 ч.л.

Риган 0,5 ч.л.

червено вино 100 мл

Масло 75 g

Пшенично брашно 4 с.л. 

Мляко 500 мл

Орехи 1 ч.л.

кашкавал 150 гр

Яйце 2 бр.

Сол на вкус

Черен пипер (смлян) на вкус

 

Подготовка

Сварете картофите с обелките им, охладете, обелете и нарежете на тънки филийки. Нарежете тиквичките по дължина на дълги ивици.


Запържете тиквичките в растително масло до златисто кафяво от всяка страна. Поставете ги върху хартиени кърпи, за да премахнете излишната мазнина.


Пригответе останалата част от зеленчуците: нарежете лука, обелете и нарежете доматите, нарежете пулпата.


Запържете лука в зехтин до златисто кафяво. След това добавете месото в тигана и го оставете до полу свареносъстояние, като разбърквате от време на време


Поставете домати и подправки в тигана, налейте вино. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри, докато течността се изпари, около 25 минути. 


Междувременно пригответе соса. За целта разтопете маслото в малка тенджера и разбъркайте брашното. Налейте топло мляко на малки порции, разбъркайте добре сместа и гответе до консистенцията на гъста заквасена сметана. Извадете соса от котлона, добавете нарязани ядки, настърган кашкавал и яйца. Разбъркайте до гладка смес


Намажете формата с масло, поставете половината кръгчета тиквички и картофи, след това каймата и след това останалите тиквички.


Изсипете соса върху мусаката, като го разпределите равномерно по цялата повърхност. Поставете във фурна, загрята до 180 градуса и печете до златисто кафяво, около 45 минути. 

Мусаката с тиквички се оказва изненадващо нежна и сочна. Съветвам ви да го украсите с подправки: те ще добавят нотка свежест и уникален аромат. Сигурен съм, че всеки член на домакинството ще поиска допълнителна порция обилно, ароматно ястие. Не забравяйте да зарадвате всички с тази гръцка версия на лазанята и не забравяйте да маркирате рецептата!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft