Мусаката е традиционно гръцко ястие, което е слоест гювеч от патладжан и месо. Днес предлагам да си направите експеримент и да си приготви вариант на това ястие. Мусаката с тиквички се оказва не по-лоша, а може би дори по-добре приготвена по оригиналната рецепта. Не ми вярвате? След това опитайте тази рецепта.
Слоевете от приготвени съставки се заливат с най-деликатния бял сос а ла бешамел със счукани орехи и сирене. Що се отнася до каймата, в тази рецепта се използва говеждо месо, но ако желаете, можете да го замените със свинско! Опитайте да направите това уникално и феноменално вкусно ястие у дома. Въпреки факта, че приготвянето на мусака с тиквички не е толкова бързо, процесът изобщо не е сложен. Да започваме!
Съставки
Тиквички 3 бр.
Картофи 2 бр.
Зехтин 110 мл
Лук 2 бр.
Домат 2 бр.
Телешка кайма 500 гр
Канела 0,5 ч.л.
Риган 0,5 ч.л.
червено вино 100 мл
Масло 75 g
Пшенично брашно 4 с.л.
Мляко 500 мл
Орехи 1 ч.л.
кашкавал 150 гр
Яйце 2 бр.
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Сварете картофите с обелките им, охладете, обелете и нарежете на тънки филийки. Нарежете тиквичките по дължина на дълги ивици.
Запържете тиквичките в растително масло до златисто кафяво от всяка страна. Поставете ги върху хартиени кърпи, за да премахнете излишната мазнина.
Пригответе останалата част от зеленчуците: нарежете лука, обелете и нарежете доматите, нарежете пулпата.
Запържете лука в зехтин до златисто кафяво. След това добавете месото в тигана и го оставете до полу свареносъстояние, като разбърквате от време на време
Поставете домати и подправки в тигана, налейте вино. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри, докато течността се изпари, около 25 минути.
Междувременно пригответе соса. За целта разтопете маслото в малка тенджера и разбъркайте брашното. Налейте топло мляко на малки порции, разбъркайте добре сместа и гответе до консистенцията на гъста заквасена сметана. Извадете соса от котлона, добавете нарязани ядки, настърган кашкавал и яйца. Разбъркайте до гладка смес
Намажете формата с масло, поставете половината кръгчета тиквички и картофи, след това каймата и след това останалите тиквички.
Изсипете соса върху мусаката, като го разпределите равномерно по цялата повърхност. Поставете във фурна, загрята до 180 градуса и печете до златисто кафяво, около 45 минути.
Мусаката с тиквички се оказва изненадващо нежна и сочна. Съветвам ви да го украсите с подправки: те ще добавят нотка свежест и уникален аромат. Сигурен съм, че всеки член на домакинството ще поиска допълнителна порция обилно, ароматно ястие. Не забравяйте да зарадвате всички с тази гръцка версия на лазанята и не забравяйте да маркирате рецептата!