Миналата година бяхме поканени на сватба в Армения. Невероятна природа, обширни планини, древна архитектура, гостоприемни и дружелюбни местни жители - това не е пълният списък с приятни спомени .
Толкова ми хареса арменската кухня, че чак си донесох една рецепта вкъщи. Имах късмета да гледам как местната домакиня приготвя това ястие . Разбира се, сега мога да споделя всички тайни с вас! Докато в страната все още има лозови листа, не забравяйте да опитате.
Съставки
телешка кайма 500 гр
Свинска кайма 500 гр
Лук 1 бр
Масло 100 гр
Ориз 150 гр
Чесън 5 скилидки
Аджика 1 ч.ч
Сушен босилек 1 ч.ч
Естрагон 1 ч.ч
Чубрица 1 ч.ч
Черен пипер (смлян) на вкус
Копър на вкус
Магданоз на вкус
Сол на вкус
Кориандър на вкус
Лозови листа 92 бр
Подготовка
Нарежете голям лук наполовина. Нарежете едната половина на малки кубчета, а другата на случаен принцип.
Загрейте 50 г масло в тиган и задушете ситно нарязания лук до златисто кафяво.
Смешайте телешкото, свинското, произволно нарязания лук и обеления чесън
Към каймата добавете измит ориз, подправки и задушен лук. Добавете нарязан копър, магданоз и кориандър, сол на вкус и разбъркайте добре
Поставете маринованите лозови листа на масата, с гладка страна надолу. Изсипете лъжица чаена лъжичка пълнеж и внимателно разточете листа, така че нищо да не стърчи. Повторете с други листове.
Поставете чиния на дъното на тигана, наредете сармичките, отгоре сложете останалото масло и покрийте с друга чиния.
Поставете тенджера на огън и я напълнете с вряла вода. Покрийте тенджерата с капак, оставете течността да заври и намалете котлона. Гответе за 40 минути
По желание можете да направите сос в арменски стил . За да направите това, смесете кисело мляко, чесън, прекаран през преса и малко подправки. Един прост, но вкусен сос допълва перфектно основното ястие. Добър апетит!