Тесто:
1 кг брашно
1 яйце
3 жълтъка
2 супени лъжици прясно мляко, брашно
1 бакпулвер
2 супени лъжици олио
250 мл прясно мляко със стайна температура
За поръсване:
250 гр. краве масло
250 мл олио
За плънката:
1 кг смлени орехи
2 супени лъжици захар
За сиропа:
2 кг захар
1 л и 250 мл вода
половин средно голям лимон
За разточването:
400 гр. нишесте
2 супени лъжици царевично брашно
Създаването на идеалната комбинация от хрупкави тънки кори, нарязани ядки и сладък захарен сироп е малко предизвикателство за всяка домакиня. Но с подходящия рецепта винаги ще приготвите идеална баклава, която бързо ще изчезне от чиниите на гостите ви.
1. В купа поставете 900 гр. брашно (100 гр. заделете за обработване на тестото), бакпулвера, сухото мляко и разбъркайте съставките, докато се хомогенизират. След това добавете яйцето, жълтъците, олиото и млякото, и омесете средно меко тесто.
2. Върху работния плот наръсете от 100-те грама брашно и разделете тестото на 35 топки. Всяко топче омесете на ръка.
3. Вземете голяма тава и я намажете с олио. Всяко топче оваляйте в тавата, така че да бъде покрито равномерно с мазнина (за да не образува коричка). Оставете топчетата в тавата и ги покрийте с кухненска кърпа, след което ги оставете да престоят така 10 минути.
4. Сложете маслото в тенджерка на огъня на умерен огън и го оставете да се разтопи. След като се разтопи, увеличете температурата и разбърквайте непрекъснато, докато мазнината заври и започне да се карамелизира. Прибавете олиото в тигана и смъкнете от огъня.
5. Разбъркайте смлените ядки с 2-те супени лъжици захар и ги оставете настрана. Поставете нишестето в съд и объркайте с царевичното брашно.
6. Поръсете малко от сместа с нишестето върху работния плот, вземете една топка тесто и сложете отгоре, след което върху топката тесто поръсете още малко нишесте. Разточете кора с големина 55-60 см.
Забележка-при разточването на кората може да е необходимо да се поръси още малко нишесте, ако кората залепва.
7. Процедурата се повтаря с останалите 34 топки. Намажете тавата за баклава (55-60 см) с 3-4 супени лъжици от мазнината. След това сложете вътре една разточена кора, върху нея - още една кора. Над 2-те кори поръсете шепа от плънката. Над плънката сложете пак разточена кора, след това също шепа плънка, но тук поръсете с лъжица малко от мазнината. Процедурата се повтаря с всички разточени кори, като с мазнината се поръсва 3-та кора. Ето как се подрежда точно баклавата:
2 разточени кори
1 шепа плънка
1 разточена кора
1 шепа плънка
поръсвате с мазнината
1 разточена кора
1 шепа плънка
1 разточена кора
1 шепа плънка
1 разточена кора
1 шепа плънка
накапете с мазнината
1 разточена кора
1 шепа плънка
1 разточена кора
1 шепа плънка
1 разточена кора
1 шепа плънка
накапете с мазнината
.... повторете така до последните две кори. Върху последните две кори не се поставя от плънката, а само се поръсва между тях леко с мазнината. Баклавата се нарязва на парчета по желание - кубчета, ромбове, триъгълници.
8. След като се нареже, баклава се поръсва с останалите 250 мл мазнина равномерно навсякъде, така че всяко нарязано парченце да е еднакво напоено с мазнина.
9. Така приготвената баклава се слага във фурната и тя се включва на 150 градуса. Пече се около 45 минути - до златисто-кафяво.
След като стане златисто-кафява на цвят, извадете баклавата от фурната и поставете отгоре й алуминиево фолио, след което я върнете във фурната за още 15 минути на 100 градуса. След 15 минути извадете от фурната и оставете леко да изстине.
10. В това време в тенджера на огъня сложете 1 кг + 750 гр. захар (250 гр. отделете за приготвяне на втория сироп) и водата, и оставете да закъкри. След като започне да къкри, оставете сиропа да ври точно 7 минути. След това залейте хладката баклава с горещия сироп равномерно навсякъде. След като я залеете, покрийте я с подходяща тава и я оставете да престои 15 минути.
11. След 15 минути извадете 3-4 парчета от края на баклавата и отцедете внимателно сиропа в тенджерка.
12. В тенджерата със сиропа добавете останалата захар (250 гр.) и сока от половин лимон. Сложете сиропа на огъня и го оставете да къкри точно 2 минути, след което залейте баклавата отново с горещия сироп. Оставете я да се охлади и поднесете. Добър апетит!