Бърканите яйца са може би най-популярното ястие в света за закуска. Има много опции за него: омлет, бъркани яйца, пържени яйца, шакшука и много, много други. Известният художник Клод Моне предпочиташе например яйцата Орсини, изпечени във фурната . Е, ще ви кажем как да направите бъркани яйца, така че да се окажат безупречни на външен вид и вкус.
Как да си направим бъркани яйца: тайни за готвене
Дори тиганът е от съществено значение за приготвянето на перфектните бъркани яйца. Всъщност пържените яйца се приготвят най-добре в чугунен тиган с дебели стени и високи страни. Такъв контейнер дава правилна конвекция на температурите, поради което яйцата се пържат доста бързо и стават много вкусни
В какво масло да пържим яйцата? Можете да използвате слънчогледово, можете да използвате масло или смес от двете. А американо-италианският готвач Джада Де Лаурентис съветва да се използва зехтин за бъркани яйца . Загрейте две чаени лъжички олио в тиган, след това изсипете яйцата и покрийте.
Как да направим бърканите яйца с перфектната консистенция? За да направите това, налейте малко вода в тигана . Това трябва да се направи в момента, когато протеинът вече е престанал да бъде прозрачен и е започнал да побелява. Благодарение на водата яйцата ще се запарят добре и няма да изгорят. Едва след като налеете вода, не забравяйте да затворите тигана с капак.
Британският готвач Джейми Оливър препоръчва да не чакате тигана да загрее, а да разбиете яйцата директно в студения тиган заедно с маслото. Трябва да запържите такова ястие на слаб огън. Тогава бърканите яйца ще се окажат ефирни и нежни. Но за приготвянето на такова ястие ще отнеме повече време.
Друг готвач и телевизионен водещ Елтън Брауни обезкуражава идеята за разбиване на яйца направо върху тиган. Той съветва първо да ги разбиете в купа и след това да ги изсипете в тиган. Първо, по този начин е по-вероятно да разберете дали продуктът не е развален. Второ, по този начин няма да повредите жълтъка.
Перфектната рецепта за пържени яйца
Съставки
5 г масло
2 яйца
сол
Подготовка
В леко загрят тиган сложете парче масло да се разтопи. След това го разпределете равномерно по повърхността на тавата. Между другото, за бъркани яйца е по-добре да вземете тиган с незалепващо покритие, така че пържените яйца да не залепват, а да се плъзгат лесно.
Разбийте яйцата внимателно, за да не повредите жълтъка. Силата на котлона трябва да е минимална. Трябва само да посолите белтъците.
Яйцата трябва да се пържат за 4-5 минути. Отначало бърканите яйца ще бъдат прозрачни, след това мъгливи и накрая бели. В същото време можете да добавите вода към яйцата и да затворите капака. Ако пържите на висока температура, пържените яйца ще бълбукат и загорят. При ниски температури краищата ще останат чисти, а дъното ще остане бяло.
Вижте рецептата за перфектните пържени яйца в това видео.
Не забравяйте, че за вкусна закуска можете да добавите пържен бекон, домати, сирене, гъби и всякакви други съставки към вашите пържени яйца. Обилна закуска, която ще зареди деня с енергия, е гарантирана. Добър апетит!