Без съмнение смятам, че това месо е достоен отговор на испанския хамон! След като го приготвям, всеки път се изумявам от идеалния баланс между аромат , вкус и консистенция. Плътната, но мека структура на месните хапки е идеална за празнично нарязване. Е, правилният баланс между подправки, чесън и сол ще направи ястието най-вкусното на масата.
Много се радвам да го приготвям за новогодишните и великденските уикенди. И от година на година моята пъстърма прави истински фурор сред гостите. Роднините отказват да повярват, че такова вкусно нещо е възможно у дома. Изобщо, запишете си рецептата за идеалното предястие с месо, определено ще ви е от полза!
Как да сушим месо: доказан метод у дома
Обикновеното суша месото в кухнята над хладилника или на балкона. Основното нещо е да не се намесвате. 5 дни и сте готови. Готовото джърки може да се съхранява до 4 месеца . Много удобно.
Съставки
1,5 кг свинско месо (бедро)
1,6 кг телешко (бедро)
1 кг сол
200 г или 40 скилидки чесън
вода
1 чаша оцет
подправки на вкус
семена от копър на вкус
розмарин на вкус
Подготовка
Нарежете месото на парчета. Свинско за 4, телешко за 3 бр.
Вземете голяма тава и покрийте дъното със сол.
Поставете говеждото месо там, като поръсите обилно със сол отгоре.След това разпределете свинското месо и също така разпределете солта по цялата повърхност, така че да покрие напълно месото.
Оставете тавата на стайна температура за 8 часа или за една нощ.
Пригответе 2 литра вода и към нея добавете 30 скилидки настърган чесън. Смесете съставките и оставете за 10-15 минути. Залейте месото с чеснова марината, добавете няколко супени лъжици сол и разтрийте добре парчетата. Затворете съда с капак и поставете в хладилник за 8 часа.
След осоляване поставете месото в гевгир, като го изплакнете под течаща вода.
След това накиснете месото в обикновена вода за 2-3 часа. През това време е препоръчително да смените водата два пъти.Накрая добавете оцет към водата и задръжте месото за още 2 минути. Извадете го от водата и го подсушете добре с хартиени кърпи.
Разстелете месото върху пергамент и оваляйте в любимите си подправки, кимион и копър.Поставете подправените парчета месо на шиш от по-дебелия ръб. Покрийте ги с марля и оставете да изсъхнат на стайна температура за 5 дни.Обелете парчетата копър и кимион, нарежете на ситно и сервирайте!
Моля, имайте предвид, че при този метод на готвене телешкото месо обикновено губи около 700 грама тегло, свинското 500-600 g . И такова месо се комбинира с всичко. Можете просто да го комбинирате с вино или бира, можете да направите сандвичи или да отидете в хубава чиния на празничната трапеза. Във всеки случай, джъркито по тази рецепта изчезва с гръм и трясък.