Съществуват десетки рецепти за приготвяне на хранителни разтвори от чисти химикали. Излишно е да посочваме техния състав, тъй като промишлено се произвеждат много видове, които може да се използват при всички стайни растения.
Напротив, за растенията, особено за младите и за ново прехвърлените на хидропонно отглеждане, концентрацията на хранителния разтвор се намалява наполовина, т. е. в 1 л вода се разтваря само 2 таблетка. По същия начин намаляваме концентрацията на разтвора и през зимата. Оптималната концентрация за повечето от растенията е от 0,1 до 0,3% т. е. от 1 до 3 г соли на 1 л вода. Само някои растения (аспарагус, филодендрон, хризантема) понасят по-висока концентрация. Водата в разтвора намалява много по-бързо (предимно през лятото), отколкото хранителните соли, и разтворът се сгъстява, т. е. концентрацията му се увеличава. Ако съдържанието на солите надвиши 1% (за някои растения и по-малко), растението не може да черпи вода от разтвора и, обратно, силно концентрираният разтвор отнема водата от растението и то загива. По тази причина разтворът в съдовете се допълва само с чиста вода.
Водата се налива винаги във външния съд и субстратът не се мокри излишно. Обикновено след месец, когато е изчерпана вече и част от хранителните вещества, подменяме хранителния разтвор с нов.
Със стария, ако не е много мътен, наторяваме растенията, отглеждани в пръст. Най-добре е водата, която използваме за приготвяне на разтвора, да бъде дестилирана или дъждовна. Водата от водопровод или кладенец често бива твърда или хлорирана. В нея таблетките с хранителни соли се разтварят трудно, а може да се променят и качествата на хранителния разтвор. С изключение на системното доливане на вода и сменяне на хранителния разтвор, хидропонното отглеждане не изисква специални грижи.
Няколко дни след презасаждането пазим всички растения от пряка слънчева светлина, като овреме навреме пръскаме листата им с вода. За растенията са подходящи същите топлинни и светлинни условия, както при отглеждането им в пръст. Те са само по-чувствителни към температурата на хранителния разтвор и на субстрата, която не бива да пада дълго време под 15°С. Трябва да помним добре това, особено през зимата, при проветряване или при поставяне на растенията много близо ДС прозореца.