Как да си направим сами здравословно и вкусно сладко от глухарчета

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Как да си направим сами здравословно и вкусно сладко от глухарчета
24861
Снимков материал: pixabay.com
Как да си направим сами здравословно и вкусно сладко от глухарчета

Ползите от обикновеното сладко от глухарче са познати на хората от древни времена, а рецептите му са се предавали от поколение на поколение. Трябва да се приготви вкусно и здравословно лакомство през пролетта, когато глухарчетата само цъфтят. Приготвянето на сладко от тези цветя е много просто, а организмът има огромни ползи.

Полезни свойства на глухарчето

Това ярко цвете е едно от първите, които приветстват идването на пролетта. Поляните, осеяни с малки слънца, радват окото на площади, на горските площи, в паркове и речни брегове. Това растение расте навсякъде. Смята се за плевел, но всъщност е изключително полезно растение за хората.

Глухарчето е богато на:

  • въглехидрати;
  • влакно;
  • протеини;
  • микроелементи (желязо, кобалт, мед);
  • натрий;
  • фосфор;
  • калций;
  • витамини А, С, В4, К.

Във Франция и Япония глухарчето се отглежда специално в индустриален мащаб.

Традиционната медицина отдавна използва горчивината, съдържаща се в това растение, за да засили производството на стомашен сок и да засили храносмилането, както и холеретично средство. Отвара от глухарче улеснява кашлицата при белодробни заболявания. Сокът от глухарче лекува екзема, брадавици. Той перфектно тонизира тялото и лекува болни стави.

Глухарчето забележително премахва токсините от тялото, предотвратява усвояването на ненужния холестерол, което предотвратява развитието на атеросклероза. Той помага при производството на инсулин, следователно е ценен при диабет.

За черния дроб - това е незаменим продукт, неговият корен премахва камъни от него и допринася за нормалната работа. В допълнение, глухарчето има силно диуретично и слабително действие, стимулира сърдечно-съдовата система. Това растение е добър антисептик, както и упойка. Чаят от глухарчета отдавна се използва за лечение на гастрит, глисти и жълтеница.

 

Приготвяне на цветове за сладко

Ароматното сладко от глухарче се яде като десерт, пие се на празен стомах, разрежда се в топла вода, добавя се към чай. Има много рецепти за този вкусен деликатес. Конфитюрът се прави само от цветя от глухарче или се добавя за разнообразяване на вкуса, листа от портокал, лимон, канела или касис.

За приготвянето на всяко сладко най-важният етап е приготвянето на цветовете. Събирайте ги далеч от пътища и вредни предприятия. Цветовете трябва да се избират по-големи, тъй като колкото по-старо е цветето, толкова по-големи са неговите ползи. Полезни цветове стават на втората година от живота на растението. Цветът им трябва да е ярък, наситен. Късайте цветовете по-близо до самия цвят или дори можете да събирате само венчелистчетата. Събирането на глухарчета е желателно, когато те само цъфтят.

Събраните цветове трябва да бъдат старателно измити и сортирани преди употреба. Всички насекоми, скрити в пъпките, трябва да бъдат премахнати. За да премахнат горчивината от цветята, те се накисват във вода за един ден. Но за медицински цели е по-добре да не накисвате цветята.

Приготвяне на сладко от глухарче

За да готвите гъсто сладко от цветя, се нуждаете от 350-400 гр. цветя да вземете 1 чаша вода и 850 г захар.

Конфитюр може да се приготви в желаната гъстота. За целта вземете различно количество вода и захар.

На първия етап цветовете се поставят в съд за готвене, заливат се с вода и се поставят да се варят. След като заври, трябва да намалите интензивността на огъня и да готвите глухарчета за 15 минути на слаб огън.

На втория етап бульонът се филтрира през 3-4 слоя марля, цветята се отстраняват и бульонът се връща в контейнера. По желание бульонът може да се настоява през нощта и да се прецежда сутрин.

На третия етап захарта се добавя в контейнера с бульон, разбърква се и продължава да се готви на слаб огън. 60 минути след като заври, сладкото е готово.

На четвъртия етап горещото сладко се поставя в чисти, стерилизирани буркани и се затваря с капачки.

Ако искате да готвите сладко с добавки (лимон, портокал и др.), Тогава те се добавят заедно с цветята на втория етап.

Консервиране на конфитюр, показания и противопоказания

Съхранявайте лечебното сладко на хладно място, за предпочитане в хладилника или мазето. Съхранява се до три години, но е по-добре и по-полезно - за първата година.

За кулинарни цели, от древни времена се използват листа, цветя, стъбла и дори корените на това растение. В кухните на много народи са се запазили древни рецепти на сладко, салата, желе, квас, палачинки, мед и вино от глухарчета.

Конфитюрът е невероятно здравословно ястие, което съхранява частица от пролетното слънце, укрепва имунната система, служи като профилактика при стомашно-чревни заболявания, както и за черния дроб, намалява треската по време на настинки, успокоява кашлицата, понижава кръвното налягане и успокоява нервите.

Глухарчето се използва и в козметологията . Сокът му помага да се отървете от лунички и старчески петна, а запарването от листа и корени подобрява тена. Лосиони и инфузии от глухарче облекчават възпалението, облекчават акне и акне, правят кожата еластична.

Диетолозите съветват да се яде салата от листа от глухарче за отслабване.

Има обаче противопоказания за приемане на лекарства и продукти от глухарче : индивидуална непоносимост, стомашна язва, запушване на жлъчните пътища, склонност към диария.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft