Отвън е зеленото, а ароматът на цветя кара главата ви да се върти. И докато художници и романтици се възхищават на чудни пейзажи, опитни готвачи приготвят чудни неща. Те знаят, че е дошло време за първите подготовки . Просто не бъдете толкова изненадани. Наясно сме, че плодовете не са узрели. И ще въртим необичайно сладки от цветя и билки .
Всъщност сладкото може да се приготви от почти всичко. Плодове, зеленчуци и дори билки ще свършат чудна работа. Сигурно сте чували за сладко от глухарче или сте го опитали. Наистина е много вкусно! А сега си представете, че същият вкус идва от люляк, мента или киселец. Така няма да губим време. По-скоро изберете какво и запретвайте ръкави
Как да си направите сладко от цветя и билки
Когато готвите киселец, не използвайте медни съдове, предпочитайте емайлирани или алуминиеви. Ще ви трябват 0,5 кг пресен киселец и 0,5 кг захар.
Изплакнете добре, отстранете стъблата и подсушете листата. Смелете киселеца и поръсете със захар. Гответе в тенджера на слаб огън до готовност. Периодично разбърквайте сладкото, за да не загори. Сложете малко сладко в чиния. Ако капката поддържа формата си, конфитюрът е готов. След това го изсипете в бурканчета и завийте капачките
Сладко от мента и сироп
За сладко вземете 250 г прясна мента, 500 г захар, 1-2 лимона и 500 мл вода. Измийте и нарежете ментата и лимона, напълнете с вода и гответе 10 минути след като заври. Оставете да престои през нощта. След това се прецежда, добавя се захарта и се вари 2 часа на слаб огън.
Ако не харесвате цитрусовия аромат, тогава направете ментов сироп. 500 g захар се разтваря в 250 ml вода и се вари. Добавете чиста мента и варете 10 минути на среден огън. Когато запарката се охлади, я прецедете и изсипете в бутилка. Съхранявайте в хладилника.
Сладко от мащерка
смесете 500 мл вода, сок от 1 лимон и 500 г захар. Кипва се и се вари 2-3 минути. Измийте и нарежете 300 г мащерка, добавете към сиропа и варете 30 минути на слаб огън, като разбърквате от време на време. Разредете 2 ч.л. желатин в чаша вода. Прецедете сиропа, доведете до кипене и изсипете желатинът на тънка струя. Гответе още 5 минути, след това изсипете в буркани и затворете капаците.
Сладко от акация
Преди да започнете да го варите, трябва да отделите белите венчелистчета от тичинките. Изплакнете 250 г подготвени цветя в студена вода с 0,5 ч.л. лимонов сок. Сварете сироп от 1 кг захар и 1 литър вода. Добавете венчелистчетата към него и гответе 15 минути на слаб огън.
Конфитюр от бъз
Плодовете от черен бъз изглеждат апетитно, но яденето им е строго забранено. Те са отровни. Но от цветята лесно можете да направите ароматно сладко. За целта вземете 2 пълни чаши с цвят, изплакнете ги и ги изсушете. След това изсипете горещ сироп от 1 чаша захар и 1 чаша вода. Оставете за един ден. Сварете сладкото за още 20 минути и изсипете в буркани.
Виолетово сладко
За рецептата използвайте само дива виолетка . Изплакнете и подсушете 250 г венчелистчета. Те трябва да бъдат натрошени в хаванче. Изсипете 500 г захар в малка тенджера и налейте вода, така че леко да покрие захарта. Разбъркайте и оставете да къкри, докато се сгъсти. Добавете листенцата и като разбърквате, гответе още 10 минути.
Мед от кестени
Тъй като кестенът е по-малко ароматен от цветята, за които говорихме по-рано, той се добавя към сладкото на три етапа . Разделете 300 г цвят на 3 части. Сварете 1 литър вода и първо добавете 100 г съцветия във вряла вода. Когато станат меки, ги извадете и сложете следващата част. Прецедете бульона, добавете захарта и гответе още 30 минути.
Сладко от люляк
Откъснете цветята на люляк Залейте 250 г цветя с 250 мл вода и гответе 10 минути след като заври. . Охладете и прецедете бульона. Смелете цветята с 250 г захар и отново залейте бульона. Гответе 20 минути на слаб огън.
Мед от глухарче
Ще ви трябват 350 г съцветия от глухарче. Отделете жълтата част, изплакнете и напълнете с вода, така че да покрие цветята. Оставете да престои един ден. Отцедете и напълнете с 500 мл нова. Кипнете, добавете 1 кг захар и 2 нарязани лимона. Варете за 20-25 минути. Прецедете сладкото и варете за още 1 минута.
Сега знаете какво съкровище се крие навън. И ако отидете в гората, можете да съберете кофа с млади борови шишарки и да приготвите още едно лакомство. И не забравяйте, че билките са вид естествено лекарство . и.