Обичам японско суши, но гледам да избирам без сурова риба. И някои от другите съставки, използвани за пълнене на ориза, не ми харесват. Междувременно ще ви разкажа как приготвям домашно суши с рибни консерви и става в пъти по- вкусно
Цената на доброто суши е хапеща в днешно време . Не си позволявам често да ги поръчвам за цялото семейство. Но можете да готвите суши с рибни консерви поне всеки ден (ако не сте на диета, разбира се). Необходими са ви само 4 основни съставки и, разбира се, листа нори. Е, опитвали ли сте?
Съставки
яйце 4 бр
Ориз 1 чаша
сусамово масло 1,5 супени лъжици
Вода 2 чаши
Сардини в масло 185 гр
Зелен лук 1,5 супени лъжици
Сол 1,5 ч.л
лист нори 2 бр.
Слънчогледово олио 1 супена лъжица
Подготовка
Изплакнете ориза. Напълнете го с 2 чаши вода и се вари до омекване на среден огън. Не му се намесвайте в процеса. Охладете сварения ориз, добавете сусамовото масло и 1 ч.л. сол. Разбъркайте.
Отцедете олиото от консервираните сардини. Намачкайте рибата с вилица до гладкост. Добавете към нея нарязан зелен лук. Разбъркайте.
Поставете малко количество ориз в дланта на ръката си и оформете торта. Поставете малко рибна кайма в центъра. Покрийте го с ориз. Направете същото и с останалите продукти.
В отделна купа разбийте яйцата с останалата сол. По възможност изсипете яйчената маса в съд с дозатор. Ако не, обикновена лъжица ще свърши работа
Нарежете листа нори на ленти с ширина около 1 см. Намажете тиганът с олио. Върху него изсипете две линии от яйчената маса. Поставете лента нори върху тях.
Извадете лентите от тигана, когато яйцето е напълно готово. Увийте ориза с риба на руло. Поставете ги върху плоска чиния и сервирайте.
Сушито с рибни консерви , както и класическите, трябва да се гарнира със сусам и нарязан зелен лук. Сервирайте със соев сос. Моето семейство и аз ядем това ястие с клечки, но това, разбира се, не е необходимо. Колко често обичате японска храна? Споделете своя опит!