Как да си направим типичен немски щолен със сушени плодове

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си направим типичен немски щолен със сушени плодове
Как да си направим типичен немски щолен със сушени плодове
10608
Как да си направим типичен немски щолен със сушени плодове
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Друг знак за предстоящите зимни празници е появата на немския щолен на рафтовете при коледните сладкиши . Ще ги разпознаете по характерната продълговата форма, изобилие от сушени плодове, захаросано тесто и невероятен аромат. И ако го опитате, никога няма да забравите вкуса му!

Но защо да купувате и да плащате прекалено висока цена, ако можете сами да си изпечете? Това не е по-трудно от приготвянето на пайове . Единствената трудност е да издържите 2 седмици (а именно, толкова много щоленът трябва да преседи след печенето), а не да го изядете веднага

Препоръки за съставките . Концепцията за "сушени плодове" в рецептата е разширяема, събирайте асортираните по ваш вкус: стафиди, боровинки, сушени череши, захаросани плодове. Ромът може да заменен с ликьор или ракия. Препоръчваме предварително да накисвате сушени плодове в алкохол (ден-два). Mарципанът е традиционен, но не задължителен атрибут. От полученото тесто можете да образувате един голям или два средни щолена

 

съставки

Сушени плодове 400 g

Пшенично брашно 500 g

масло 300 g

мляко 200 ml

захар 50 g

пудра захар 150 g

жълтъци 5 броя

портокалова кора 1.5 Чл. л.

Лимон кора супена лъжица

Суха мая 8 g

сол 1,2 ч.л.

ванилия 2 g

марципан 200 g

ром 200 ml

 

подготовка

От 100 мл топло мляко, 50 г захар, 4 супени лъжици брашно (от определения обем) забъркайте тесто. Разбъркайте, покрийте купата с фолио, оставете за 30-50 минути. Пресейте останалото брашно към тестото, добавете жълтъците, и двата вида захар, 150 г омекотено масло, 0,5 супени лъжици сол, ванилия, разбъркайте. Трябва да се добавят на порции поне 100 ml мляко, тъй като може да се наложи по-малко. Оставете тестото да втаса за 2 часа.


Когато бухне и се надигне тестото, добавете напоени и натрошени сушени плодове. Омесете тестото добре, покрийте с фолио и оставете за още един час.

немски щолен
Омесете тестото отново. Направете правоъгълник от тестото. От част от масата образувайте наденица, малко по-къса от дължината на правоъгълника. Поставете наденицата от едната страна на правоъгълника, покрийте с ръба на тестото, след това покрийте с втория край на тестото, за да направите сладкиш. 

немски щолен
Прехвърлете продукта на лист за печене, покрит с пергамент. Печете на 180 градуса на средния рафт във фурната за 1 час


Разтопете 150 г масло и намажете отгоре и поръсете с много пудра захар. Когато продуктът се охлади, поръсете с още пудра захар. Увийте таблета в пергамент и оставете на тъмно място за 2-3 седмици, за да втърди

немски щолен

За да направите щоленът още по-ароматен, седмично го мажете с допълнителна порция разтопено масло и ръсете с пудра захар. Насладете се на любимите с кулинарните си шедьоври и не забравяйте да споделяте рецепти с приятели!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft