Когато дойде лятото, е време да хвърлите няколко кубчета лед в кафето си. Може би професионален бариста само ще поклати глава в обвинение. Но вкусно! Напитките със студено кафе идеално утоляват жаждата и ободряват. И не са евтини, особено тези със сметана и сладолед. Но не и в Гърция. Представяме на вашето внимание фрапе в буркан , чийто вкус по нищо не се различава от този, който се сервира в Кипър и може само да си го направите.
През лятото на всеки ъгъл се продава специално гръцко фрапе , което се прави от разтворимо кафе. Според легендата определен Димитрис Вакондиоз не намирал вряла вода за напитката и просто смесил праха с вода. Получи се изненадващо вкусно. Сега фрапето по негова рецепта се счита за национално богатство на Гърция .
Съставки
Разтворимо кафе 1 ч.л.
Вода 50 мл
Захар 1 ч.л.
Мляко 50 мл
Лед на вкус
Подготовка
Комбинирайте кафе и захар в буркан. Още по-добре е, ако използвате пудра захар, тъй като гранулираната захар бавно се разтваря в студена напитка. Добавете няколко кубчета лед.
Изсипете студена вода и мляко в свободно течащата смес. Завийте обратно капака.
Разклатете напитката в импровизираният шейкър за 30 секунди до минута. И готово! Трябва да има много млечна пяна с аромат на кафе.
Леденото кафе е напитка, около която постоянно се водят кулинарни дискусии. В действителност, когато се охлади, тя губи едно от основните си предимства - завладяващия си аромат. Но запазва качествата си много по-дълго и напълно променя вкуса си. Frappe по тази рецепта се приготвя в много курорти. Запазете го, за да не го загубите!