Определено може да кажем, че тази рецепта за чорбаджийски чушки за зимата е абсолютна класика В рецептата е много важно да се спази периодът на приготвяне, защото обикновено не се използва пресен пипер. Чушките се поставят на масата и се оставят да изсъхнат за 2 или дори 3 дни, така че леко да избледнеят.
Съставките
чорбаджийски чушки 4 кг
чесън 100 g
Черен пипер (грах) 17 бр.
Дафинов лист 10 бр
вода 5 л
сол 280 g
подготовка
Сушеният пипер за няколко дни, набодете с вилица или клечка за зъби на различни места. Изберете дълбок съд
Пригответе всичко за саламура: нарежете чесъна на тънки плочи и разтворете солта в посоченото количество вода
В голям съд, в който ще омесете чушките, сложете съставките на пластове: първо зеленчуци, след това малко чесън, няколко дафинови листа и няколко грахчета черен пипер. Редувайте се до върха на буркана
Залейте чушките със саламура и затворете бурканите. Дръжте в мазето на стайна температура, докато чушките пожълтяват. Процесът може да отнеме от два (в горещината) до пет дни (при нормална стайна температура).
Не е необходимо бурканът да е херметически затворен, важно е да стои на хладно място (съхранява се в хладилник до една година). Ако искате да разнообразите рецептата за черен пипер , добавете и червени чушки, така че съотношението да е 2 към 1.