Това е една лесна и достъпна рецепта за домашна майонеза, която няма как да ви се пресече или да не успеете да направите. Давам пропорциите за 1 доза, а вие бихте могли да си я увеличите според това какво количество ви е нужно.
За 1 доза домашна майонеза ще са ви необходими следните продукти: 100 мл.
Ето как да приготвите вашата домашна майонеза:
На дъното на съда, в който ще разбивате вашата домашна майонеза поставете щипката лимонена киселина и солта. Налейте олиото и след него студеното прясно мляко. Разбийте с пасатора до смесване на олиото с млякото (различните марки олио правят майонезата с различна плътност. В случай,че ви се стори не достатъчно гъста, добавете още 20 -30 мл. олио и разбийте отново).
С тази домашна майонеза бихте могли да приготвите различни видове салати и сосове. Ако към нея добавите 2-3 скилидки счукан чесън и малко прясно смлян черен пипер ще получите прекрасен сос за задушени зеленчуци (картофи, моркови, карфиол, броколи, цвекло…) може да добавите ситно нарязани кисели краставички.
С тази майонеза може да направите руска салата, картофи с майонеза, салата с риба тон, да разредите с 2 супени лъжици кисело мляко за да я направите още по-лека, да добавите горчица към нея и да полеете варени и разполовени яйца, както и всички останали салати в който се използва майонеза.
Друго нещо също много важно е, че тя е доста по-диетична от тази с жълтъците и знаете какво съдържа- мляко, олио сол и лимонена киселина. Доверете се на тази домашна майонеза, която може винаги да си приготвите в момента, в който ви дотрябва. Не забравяйте, че майонезата винаги е необходимо да се съхранява в хладилник! Изпробвана рецепта!