Изчистен шаран около 1.5 кг., сол, лимон, олио.
. Измийте го под течащата вода, като особено внимание обърнете на главата. Измийте много добре и коремната кухина. Отцедете го от водата. Може дори да го подсушите.
Сложете голям лист хартия за печене в тавата. Направете 7-8 не много дълбоки напречни разреза по шарана. Посолете го добре отвътре и отвън. Освен сол и лимон друго не съм слагала, ако вие искате, добавете. Привърженичка съм на по-изчистеният вкус. След това сложете шарана в тавата върху хартията. Изстискайте четвърт лимон в коремната кухина на шарана и още толкова върху него. Полейте го и с 20-30 мл. олио. Повдигнете го и отдолу да мине мазнина. В коремната кухина сложете и 4-5 тънки резенчета лимон. Печете шарана в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор.
Пригответе гарнитура по ваше желание към вкусния печен шаран.