Ако искате да боядисате яйцата, както са го правили домакини преди време, когато не е имало купешки бои в пликче, трябва да изберете правилните продукти от природата.
За кафяв цвят в съда, където ще се варят яйцата добавете люспи лук, за оранжев цвят настърган морков, за светложълт цвят от лайка , за лилаво и бордо цвят- цвекло, а за червено - кора от върба.
Добавете сол и оцет и подходящи зеленчуци и билки в зависимост от цвета, който искате да получите.
Имайте предвид, че колкото повече оставите яйцата в приготвената течност толкова по-наситен цвят ще се получи.
Жълтият цвят: подправка куркума и морковите ще боядисат яйцата в жълто.
Интензитетът на цвета се увеличава с едновременното използване на двата продукта.
3 супени лъжици от подправки на прах и 3 супени лъжици от изрендосан морков. Варите 30 минути и оставяте да изстине, след което прецеждате сместа.
В охладената течност слагате горещо сварено яйце и оставяте да абсорбира цвета, около 30 минути до 1 час. Вместо подправка куркума може да използваме и шафран. Шафранът и рендосаният моркови оставяте да поседят 4 часа, а след това ги варите половин час.
Червен цвят: цвекло - цветът подготвяме с 3 чаши сок от цвекло и 1 литър вода, добавяте и 1 супена лъжица бял оцет.
В подготвеният цвят, на тих огън варите яйцата около 15 минути и оставяме да поседят в нея. Какъв ще бъде интензитът на червения цвят на яйцето, зависи от това колко време то ще престои в течността. Яйцата оставяме в течността минимум още 30 минути, а ако искаме тъмен червен цвят яйца оставяме и до един час.
Охра - червено - кафяв цвят : 2-3 люспи от лук на 1 литър вода.
При боядисване с люспи от лук, може да постигнем различни нюанси на цветовете. Ако яйцата след варене с лук ги оставите да поседят кратко време в охладена течност, получават златисто- жълт цвят.
Ако пък яйцата поседят дълго време в течността, ще получим червено-кафяв цвят.
Боровинки : Сварете концентриран чай от боровинки. В него 15 минути на тих огън варете яйцата, след това ги оставете да поседят известно време в течността - времето зависи от желания цвят.
Виолетовият цвят : Сок от малини или червено вино (домашно) , за да получим лилаво- червено. Яйцата се варят в течността 15 минути и оставяте да изстинат в течността, в която са са варили. При използване на вино, на повърхността на яйцето се оформят малки кристалчета.
Синият цвят : Червеното зеле ситно настъргано заливате с вода, колкото е необходимо напълно да го покрие и варите 30 минути.След това оставяте да престоят 1 ден яйцата вътре.
В оладената течност оставяме предварително сварените яйца да поседят 30 минути. Течността за боядисване има тъмно червен цвят, а яйцата се боядисват в синьо.
Оранжев цвят - получаваме с подправката червен пипер - но внимавайте оставете яйцата само 10 минути и веднага ги извадете.
Зелен цвят : Спанакът ситно нарязваме и върху него наливаме толкова вода, колкото е необходимо напълно да се покрие. Оставяме да престои 4 часа, след това вариме за 30 минути и оставяме да изстине.
В охладената течност потапяте яйцата и ги оставяте 30 минути. Вместо спанак може да използваме и коприва.
Кафяво - зелен цвят : 30-50 g ментол чай се смесва с 1 литър вода, 2 супени лъжици оцет и се вари 30 минути. Можем да добавите и по някой лист от орех.Така получената течност за боядисване оставяте да се охлади и в нея се боядисват яйцата - времето на боядисване зависи от желания цвят. Колкото по-дълго стоят яйцата в течността, толкова по-тъмен цвят получаваме.