Червеното грозде или касис е здравословно, богато на витамини, както и на желязо и магнезий. Не е скъпо на пазара и в почти всяка градина расте самосиндикално.
Днес ще ви предложим да разкриете напълно потенциала на това прекрасно лятно растение.
Съставките
френско грозде 1 кг
захар 1 кг
вода 1 л
Подготовка
Отстранете касисът от клонките, изплакнете го, поставете ги в тенджера за готвене, изсипете вода. Поставете тенджерата на огъня, пригответе го на умерена температура до кипване.
Разбъркайте масата с миксер, след което прецедете
Поставете захарта в сока. Върнете тенджерата на огъня. Варете за 30-40 минути на слаб огън, докато стане гъсто. Не забравяйте периодично да отстранявате пяната.
Плътността на конфитюра е лесно да се определи по този начин. Капнете от конфитюра върху захарта: ако тя поддържа формата добре и не се разпространява, продуктът е готов.
Изсипете готовия горещ конфитюр в стерилизираните буркани, затворете добре капачките и обърнете бурканчетата.
Този сладко- кисел конфитюр е чудесен за намазване на пайове, бисквити, палачинки, сандвичи и сладкиши.
Разкажете за рецептата на приятелите си, те ще го оценят!