Как да си направите ябълков оцет, който стопява шиповете
Един килограм ябълки се настъргват на рендето, като към тях добавяме и 100 грама захар. Може да се замени с 1 лъжица мед. Заливам сместа с 1 литър студена, но преварена вода. Ако водата е минерална, може да не се слага на огъня. Съдът, в който се слага настърганата ябълка, трябва да бъде стъклен, дървен или керамичен. Добре е вътре в сместа да се добави и половин филийка черен хляб.
Съдът се оставя за 10 дни на топло място – 19-20 градуса, но върху него не бива да падат слънчеви лъчи. И задължително се захлупва или се покрива с марля, за да не завъди мушици. Всеки ден се разбърква с дървена лъжица.
След 10 дни сместа се прецежда и налива в стъклена бутилка, като към нея се добавят още 50 грама захар. Бутилката се поставя за около 40-50 дни на тъмно и топло място. След това време оцетът е готов за лечебни цели.