Помните ли любимите на всички фунийки с крем от близкото минало? У дома още се пазят формичките, около които ги навивахме с мама навремето - приготвени старателно от капачки от кисело мляко (от онези старите, метални). Днес решихме да ви припомним тази любима рецепта за домашни сладки - не пропускайте да си ги приготвите и ще се потопите в невероятна мекота и вълшебен вкус! Ето и рецептата за вкусни домашни фунийки с крем :
Домашни фунийки с крем
Продукти:
За тестото:
1 яйце
400 гр.
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 ч.ч. олио
1 бакпулвер
1 щипка сол
брашно - колкото поеме
За крема:
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
50 гр. пшенично нишесте
1 ванилия
захар - на вкус за подслаждане на млякото
Орехи за поръсване
Приготвяне:
Замесете меко тесто от изброените продукти. Разделете го на 2 топки и ги оставете да починат около 15 минути.
Едната топка се разточва на тънка кора и от нея се изрязват ленти с широчина около 1.5 сантиметра.
Увийте лентите тесто около предварително приготвени (или купешки) формички-фунийки, като започвате отдолу нагоре, застъпвайки леко тестото, за да не се отвори при печенето. Отгоре оставете съвсем малко празно място, за да може лесно да извадите сладките от формичките.
Изпечете фунийките в предварително загрята фурна на 180°C до порозовяване. След като се опекат, ги оставете да изстинат. През това време пригответе крема.
Загрейте млякото със захарта и ванилията. Разтворете нишестето в предварително отделени 100 мл от млякото. Разбийте жълтъците и ги прибавете към разтвореното нишесте, след което на тънка струйка изсипете сместа към млякото на котлона. Бъркайте непрекъснато на бавен огън, докато се сгъсти.
Дръпнете готовия крем от котлона и го оставяте да се охлади.
Напълнете фунийките с крема и отгоре ги поръсете обилно със смлени орехи (или кокосови стърготини). Поставете ги прави във висок съд, за да може кремът да стегне и да не се разтече.
Да ви е сладко!