Знаете ли какво е това дори – комбуча? Ако не, тогава определено трябва да разберете и не само да разберете, но и да го отглеждате у дома. Защото, първо, това е много ефективен антибиотик, благодарение на неговите свойства, и второ, това е невероятен склад от полезни бактерии и витамини, от които толкова се нуждаем Дима, особено в студените сезони.
Комбуча е симбиоза от различни бактерии и дрожди, възникнали в естествени условия. Kombucha беше толкова популярна сред жителите на различни националности, че споменавания за нея могат да бъдат намерени в почти всяка култура. Това не е изненадващо, тъй като в допълнение към приятния вкус и редица полезни свойства, културалната течност на kombucha е мощен антибиотик.
Историята на комбуча датира от древни времена. Първото споменаване на употребата на тази уникална напитка датира от 220 г. пр.
Комбуча е плаващо парче от влакнести нишки целулоза и колонии от полезни микроорганизми. Комбуча обикновено съдържа много видове полезни дрожди, които превръщат захарта в алкохол. Една от най-често срещаните полезни бактерии в структурата на комбуча е Gluconacetobacter xylinus, основният производител на микробиологична целулоза. Този микроорганизъм превръща етанола в оцетна киселина, което намалява съдържанието на алкохол в комбуча и увеличава пробиотичните продукти.
Киселинната среда на комбуча предотвратява заразяване с плесени и патогенни бактерии. Освен това kombucha произвежда много вещества:
• органични киселини (оцетна, глюконова, оксалова, лимонена, ябълчена, млечна, коя);
• етилов алкохол;
• витамини (аскорбинова киселина, тиамин, витамин D);
• ензими (каталаза, липаза, протеаза, карбохидраза, зимаза, левансукраза);
• липиди (стероли, фоефатиди, мастни киселини);
• захари (монозахариди, дизахариди);
• пигменти (хлорофил, ксантофил);
• пуринови основи от чаени листа;
• смоли и танини от чаени листа;
• антибиотични вещества;
Антибактериалните ефекти на комбуча заслужават отделна дискусия.
Според проучване, проведено в Катедрата по микробиология на Ереванския ветеринарен институт от доцент L.T. Даниелян и проф. Г.А. Шакарян през 1946-1947 г. Комбуча има антибактериална активност с широк спектър на действие. Според учените антибактериалната активност на културалната течност от комбуча се дължи главно на наличието на биологично активни вещества в нея.
Kombucha е ефективна срещу редица грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. Повечето неспорогенни бактерии умират в разтвора на комбуча за период от време от 10 минути до 2 часа.
Спорите на бактерии и плесени, като правило, показват значителна устойчивост, но все пак умират след излагане от 1 до 4 дни. Те включват спори на патогени на антракс, почвени спороносни бактерии и плесенни гъби - гъби от рода Penicillium, Aspergillus, fam.
Mukor, които показват чувствителност при анаеробни условия. Най-чувствителни към ефектите на комбуча са стрептусите, които умират след 1 час при излагане на неразредена комбуча.
С други думи, течността kombucha може да се превърне в средство за домашна аптечка срещу инфекциозни заболявания, причинени от различни патогенни микроорганизми. А за профилактика е достатъчно просто да пиете напитката всеки ден.
Как да отглеждаме комбуча от нулата...
Отглеждане на гъби от черен чай
Ако ви е необходима комбуча само за вкусна напитка, която има общоукрепващо действие, можете да отгледате комбуча само от черен чай. Ще ви трябват трилитров буркан, марля, чайник, вряща вода, захар и едролистен черен чай. Освен това варенето трябва да е най-обикновено, без никакви добавки - колкото по-евтино, толкова по-добре.
Първото нещо, което трябва да направите, е много внимателно да измиете трилитровия буркан, който ще стане мястото на пребиваване на вашата гъба. Това е задължително изискване, тъй като комбуча наистина обича чистотата. В противен случай той ще умре, без да има време да расте. И още един много важен момент: в никакъв случай не използвайте синтетични препарати за миене на буркана – достатъчна е обикновена сода бикарбонат.
Поставете пет супени лъжици черен чай в чайника и ги залейте с половин литър вряща вода, оставете докато листата чай се охладят напълно. След това добавете 7 супени лъжици захар към варивата, разбъркайте добре и прецедете с помощта на марля. Изсипете сладката силна напитка в трилитров буркан, покрийте го с марля отгоре и го поставете на топло място за около месец и половина.
След около седмица или седмица и половина ще се появи силна миризма на оцет - това е напълно нормално, ще трябва да имате малко търпение. След 5-6 дни миризмата практически ще изчезне, а на повърхността на течността ще се образува тънка пелена - това е комбуча. Всеки ден ще става все по-дебел и по-дебел - растежът на гъбичките не спира през целия си живот.
Отглеждане на гъби от шипки
Ако задачата на вашата комбуча е не само да облекчава жаждата, но и да се грижи за вашето здраве, най-добре е да дадете предпочитание на отглеждането й от шипки. Тази комбуча е истинска находка в студения сезон, през сезона на грипа и настинката, както и през пролетта, когато се активира недостигът на витамини. Принципът на отглеждане е същият като при обикновените чаени листа, но има някои нюанси, за които сега ще говорим.
Първо трябва да приготвите запарка от шипка. За да направите това, можете да използвате както пресни, така и сушени плодове, които се продават във всяка аптека. Поставете четири супени лъжици шипки в термос, залейте с половин литър вряща вода и покрийте с капак, оставете за пет дни.
След като шипковата инфузия е готова, можете да продължите директно към отглеждането на гъбата. Измийте трилитров буркан, изсипете в него запарката от шипка и предварително приготвените чаени листа - в размер на супена лъжица едролистен черен чай на чаша вряща вода. Добавете 5 супени лъжици захар и разбъркайте добре, оставете за един ден.
След това прецедете с помощта на марля, изплакнете буркана и отново прехвърлете инфузията в буркана. Покрийте буркана с марля, предварително сгъната на няколко слоя, и я поставете на топло и тъмно място. След това процесът ще се развие по стандартния модел - след около две седмици ще се появи силна миризма на оцет, която скоро ще изчезне. А самата гъба се образува за един и половина до два месеца.
Комбуча грижа
Отглеждането на комбуча у дома от нулата е само половината от битката. Втората също толкова важна половина е правилната грижа за гъбата. В противен случай рискувате да получите нещо, което прилича на оцет, а не на вкусна напитка. Или още по-лошо – отглежданата с такива грижи комбуча просто ще умре.
Между другото, има отличен индикатор за здравето на комбуча - тя винаги трябва да е на повърхността на водата. Ако вашата гъба е потънала на дъното или отказва да изплува отново след добавяне на чаени листа, има много голяма вероятност да се е разболяла. Ако вашата комбуча се разболее, сте направили грешка в грижите за нея. Това означава, че трябва да се лекува, като във всички случаи без изключение лечението е едно и също - чистота и правилна грижа.
Обем на течността
Както си спомняте, първоначално бурканът съдържа малко количество течност - приблизително 0,5 литра. Но когато гъбата вече е нараснала, трябва да има много повече течност - около три литра. От само себе си се разбира, че вашата комбуча не е украса и ще я пиете. Това означава, че не забравяйте редовно да добавяте течност.
За да направите това, можете да използвате вече изсушени чаени листа - залейте ги с вряла вода, охладете и добавете захар, след което го изсипете в буркан. Не трябва да има много захар - не повече от две супени лъжици на литър течност. Ако е необходимо, по-добре е да добавите захар към чашата с напитка.
Много хора не прецеждат чаените листа - просто ги добавят. В това няма никаква вреда за гъбата, просто няма да ви е много удобно да пиете напитката по-късно. Но няма да има вреда само ако цялата захар е напълно разтворена - зърната захар при никакви обстоятелства не трябва да влизат в контакт с повърхността на гъбата.
Ден за баня
Веднъж на всеки две до три седмици не забравяйте да измиете комбуча си. Много внимателно извадете самата гъба от буркана и я поставете върху широка чиния, като внимавате да не я деформирате много. Прецедете добре течността, в която е била гъбата, с помощта на марля и изсипете в чист трилитров буркан.
Поставете чинията с гъбата в мивката и внимателно изплакнете с топла (но не гореща) вода, оставете на въздух за няколко минути.
След това също внимателно прехвърлете комбуча в буркан и покрийте с марля.
Това е всичко, „промиването на мозъци“ с комбуча свърши. Изглежда напълно проста процедура, която е много лесна за изпълнение и именно благодарение на нея вашата комбуча ще бъде здрава.
В противен случай гъбата ще започне да боли - първо ще придобие кафяв оттенък, а след това ще започне да се отделя напълно. Много е трудно да се спаси такава гъба и в повечето случаи е по-лесно да се отгледа нова. И пиенето на напитка от такава комбуча по принцип не се препоръчва, защото не само губи ползите си, но освен това става опасно за здравето. Не забравяйте, че запарката от комбуча винаги трябва да е изключително бистра.
Съхранение на Комбуча
Друго необходимо условие за здравето на комбуча е правилното й съхранение.
Първо, температурата – тя трябва да е достатъчно висока само при отглеждане на комбуча. Тогава оптималната температура не трябва да надвишава 18 градуса.
На второ място - осветление. За нормалното функциониране на kombucha светлината е просто необходима, а дневната светлина трябва да бъде най-малко 8 часа. Но пряката слънчева светлина трябва да се избягва, така че не правете често срещаната грешка да поставите буркан с комбуча на перваза на прозореца.
Ползи от Комбуча
Невъзможно е поне накратко да не споменем полезните свойства на kombucha - в края на краищата не напразно се занимавате с това?
Метаболизъм и имунна система
Първото нещо, което си струва да споменем, са витамините. Напитката комбуча съдържа много повече полезни вещества от най-скъпия витаминно-минерален комплекс. Витамини, минерали, въглеродна, млечна и други киселини, минерали, ензими - това не е пълен списък. Ето защо не е изненадващо, че напитката, направена от комбуча, има много положителен ефект върху функционирането на имунната система и нормализира метаболизма.
Храносмилателен тракт
Измъчван ли сте от гастрит, колит, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, дисбактериоза? Само една чаша напитка комбуча, изпита на празен стомах, може да подобри ситуацията само за седмица. И редовната му употреба насърчава пълното възстановяване. Между другото, напитката елиминира много добре и най-тежките киселини.
Както можете да видите, няма нищо сложно в отглеждането и грижата за комбуча. Ето защо, ако сте се захванали сами да отглеждате тази чудодейна гъба, давайте, защото ползите са очевидни!
Надявам се, че след като прочетете за такива полезни свойства на комбуча, ще се замислите дали трябва да имате такъв помощник в дома си за вашето здраве. А именно, той се бори много добре с бактериалните инфекции, нормализира работата на храносмилателния тракт, регулира обмяната на веществата и най-важното – повишава имунната ви защита.