В борбата с вирусите и настинките, чесънът винаги се е откроявал от народните средства. А в готвенето по принцип е незаменим. Запасите от този ценен продукт могат да бъдат направени от есента. Но е по-добре да отглеждате домашен чесън на перваза и да се наслаждавате на пресен през цялата година. Освен това е много просто да се направи.
Не е нужно да сте опитен агроном, за да се справите с отглеждането на чесън. Достатъчно е да знаете само основните моменти. На първия етап не се изискват дори земя и поливане . И в края на статията ще намерите рецепта за вкусни тестени изделия, направени от зелените на младия чесън.
Как да отглеждаме чесън на перваза на прозореца
Ако искате да си отглеждате ще ви трябва пластмасова бутилка с вода и глава чесън. Вземете бутилка с всякакъв размер, въпреки че е по-удобно да използвате половин литър. Отрежете горната част и леко разтопете краищата с ютия.
Напълнете бутилката до ръба с вода и поставете на върха чесъна
Поставете бутилката на уединено място и след 1-2 седмици ще имате първите кълнове.
Когато чесънът покълне добре, той може да бъде прехвърлен в саксия с почва.
Чеснова паста
Универсална пикантна подправка, която може просто да се разнесе върху хляб, поднесена като сос към месо или добавена към супи. В хладилника пастата се съхранява много дълго време. Само не забравяйте плътно да затворите буркана, така че миризмата да не преминава към други продукти.
Съставките
500 г зелен чесън
2 с.л. сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 ч.л. подправки за скара
100 мл зехтин
подготовка
С помощта на блендер разбийте чесъна и подправките до гладкост. Добавете зехтина и разбъркайте добре.
Зеленият чесън перфектно дезинфекцират вътрешния въздух. Така той ще се превърне не само в вкусно допълнение към вашите ястия, но и полезно стайно растение.