Както знаем, хлябът сам по себе си не е толкова вреден. Но термичната обработка, маята, солта, както и изкуствените добавки , които му се слагат, в действителност го правят крайно нездравословна храна.
В сравнение с обикновената пшеница, лимецът е много по-богат на ненаситени мастни киселини, протеини и полезни въглехидрати. Освен това, неговото белтъчно съдържание е много високо, а съдържанието му на глутен е минимално.
Ако не желаете или не е препоръчително за вас да консумирате бял хляб, а само ръжен, това не е проблем да използвате и цели зърна ръж.
Кълновете от тях се приготвят наистина по елементарен начин, с който всеки може да се справи. Само измийте и накиснете зърната в студена вода за 1 ден. На следващия ден ги изцедете от водата и само ги изплакнете, без да ги накисвате повече. В течение на 2-3 дни сутрин и вечер само изплаквайте зърната с чиста вода и готово! Вече ще имате собствени кълнове.
Може да консумирате зърната само накиснати, тъй като те омекват достатъчно добре или пък да изчакате появата на кълнове, изборът е ваш. При всички положения след накисване силата на активните вещества в лимеца и ръжта става многократно по-голяма.
Така се премахват веществата инхибитори и се активират процесите по покълване на семето. Синтезират се много по-голямо количество белтъчини и полезни мастни киселини, от които може да се възползваме в чист вид.
Може да консумирате лимеца и ръжта винаги вместо хляб, за добавка към салатите или като суров десерт със сушени плодове, канела и ядки.