Изпитвате глад постоянно и не знаете как да се справите с него?
На първо място, трябва да разберете, че количеството храна, консумирана от тялото, се контролира от два хормона - хормона на глада грелин и хормона на насищане лептин. Съответно първият от тях предизвиква глад, а вторият потиска апетита. И колкото по-високо е нивото на грелин в тялото , толкова по-трудно е да се противопоставите на жаждата за храна, защото ние сме безсилни срещу природата. Има обаче малки трикове, с които можете да повлияете на физиологичните процеси, свързани с контролирането на глада.
Как да укротим хормона на глада грелин: 10 малки трика
Някои храни, напитки и практики предизвикват освобождаването на хормона на глада грелин, което води до жесток апетит, който не може да бъде пренебрегнат. Понякога ви се яде, въпреки че всъщност не сте гладни.
Хормонът на глада грелин може да бъде контролиран.
Как можете да потиснете хормона на глада ? Ето някои съвети:
1. Яжте храни, които разтягат стените на стомаха Ви
- храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и семена, разтягат стените на стомаха ви. В резултат на това се задейства хормонална реакция, поради която се чувствате сити: нивото на грелин намалява и съответно нивото на лептин се увеличава.
- Избягвайте преработени храни, които съдържат бяло брашно (тестени изделия, бисквити, бисквити, сладкиши, кифли и др.), Тъй като те не разтягат лигавицата на стомаха и нивата на грелин остават непроменени по време на консумация.
2.
Те съдържат пиноленова киселина, омега-3 мастна киселина, която стимулира производството на холецистокинин, хормон, който заедно с лептина играе важна роля за потискане на апетита.
3. Приемайте храни, богати на Омега-3 мастни киселини
Сьомга, риба тон, пъстърва, зеле, семена от чиа и лен, в които съдържанието на омега-3 е достатъчно високо, помагат на много процеси в организма, вкл. потискат възпалението в мозъчните тъкани и насърчават по-добрата комуникация на лептин с мозъчните клетки.
4. Балансирайте храносмилателния процес
Не забравяйте, че здравият стомашно-чревен тракт е от съществено значение за правилния храносмилателен процес. Дисбалансът на грелин и лептин често се свързва със стомашно-чревни смущения. Пробиотичните храни, като кисело мляко и кисело зеле, спомагат за възстановяването на баланса на бактериите, необходими за правилното смилане на храната. Освен това храните, които съдържат инулин, спомагат за увеличаване на броя на полезните бактерии. Такива храни включват: лук, чесън, банани и праз.
5. Пийте зелен чай
Тази напитка съдържа антиоксиданта епигалокатехин-3-галат, който повишава нивата на холецистокинин.
6. Опитайте се да не прекалявате
Повишаването на нивото на хормона на глада грелин се насърчава от диета, при която мазнините преобладават. Освен това прекомерната консумация на мазнини води до намаляване на вкусовата чувствителност.
7. Яжте по-малко фруктозна храна
Фруктозата инхибира производството на хормона на насищане лептин и повишава нивата на грелин. В тази ситуация рискът от консумация на голям брой калории се увеличава значително.
8. Спете добре
Изследванията показват, че получаването на по-малко от 7 часа редовен сън е свързано с повишени нива на хормона на глада и намалени нива на хормона на ситост. Ето защо хората, които не получават достатъчно сън, са склонни да преяждат.
9. Не забравяйте за упражненията
Редовното упражнение е от полза за храносмилателната система, а също така помага на тялото да произвежда лептин.
10. Справете се със стреса
Хормонът на стреса кортизол насърчава желанието за храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини. Разходете се сред природата, слушайте релаксираща музика, научете се да медитирате, запишете се за масаж - направете всичко, за да предотвратите преодоляването на стреса.