Положителното и хубавото на тази диета е, че наистина можете да се насладите на храната, която ще ядете без да се мъчите да броите калории.
Диетологът Зои Харкомб прекарала 20 години в изследване на загубата на килограми и навиците на преяждане и открила 3 основни здравни проблеми, които влияят на нуждите за определени видове храни: Candida albicans, непоносимост към определени храни и хипогликемия.
Но това, което е още по-интересно е, че е открила защо и точно от кои диетични съвети могат да възникнат тези състояния, които ви въртят в омагьосания кръг на нужда за сладки или други видове нездравословни храни:
Ако се опитвате да ядем по-малко, обезмаслени продукри приемате предимно и правите статистика на калориите, тогава тези три неща ще ви се случат:
1. Ще ядете повече въглехидрати и по-малко мазнини
2. Ще ядете едни и същи неща всеки ден
3. Ще отслабите имунитета си.
Именно тези фактори ви водят до възможността за поява на някои от посочените здравословни проблеми.
"Ако започнем с нискокалорична диета голяма е вероятността, че ще приключите като пристрастен към храната" - казва Харкомб.
Тази диета бавно ви въвежда в отличните навици на хранене, с които бавно ще губите килограми. Провежда се в 2 етапа като първият продължава 5 дни, а вторият няма ограничения.
Фаза 1 :
Първи ден
Закуска: Бекон и яйца
Обяд: Риба и зеленчуци
Вечеря: Кафяв ориз и зеленчуци
Втори ден
Закуска: 100g Овесени ядки с вода
Обяд: риба тон със салата
Вечеря: Месо по избор със зеленчуци
Трети ден
Закуска: Омлет
Обяд: Пилешки пържоли със зеленчуци
Вечеря: Пълнени чушки с ориз и зеленчуци (не месо)
Четвърти ден
Закуска: 75g зърнени храни по желание с вода
Обяд: салата и сварени яйца
Вечеря: Риба по избор и зеленчуци
Пети ден
Закуска: Омлет с пресни зеленчуци
Обяд: Печено пиле със зеленчуци
Вечеря: 75g Паста по избор с доматен сос
Вторият етап няма определено меню, а само правила, които се спазват.
Правилата са:
1. Не яжте преработени храни
2. Не смесвайте въглехидрати и мазнини
3. Да не се яде храна, от която най-често се преяжда
4. Не яжте маринована храна