Как е редно да се броят ястията на Бъдни вечер

вход през zajenata.bg
За Жената
Как е редно да се броят ястията на Бъдни вечер
12780
Снимков материал: pixabay.com
Как е редно да се броят ястията на Бъдни вечер

Как се броят ястията на Бъдни вечер – традиции и обичаи, които се спазват и до днес

Ястията, които биват поднасяни на софрата, задължително трябва да са постни. Това е последният ден, в който не се ядат храни от животински произход.

Прието е техният брой да е нечетен.

Може да са 7 – колкото са дните от седмицата, 9 – колкото трае бременността или 12 – колкото са месеците в годината. На трапезата се поднася хляб с пара, замесен от стопанката, постни сарми, чушки с боб, варено жито, тиквеник, сушени плодове, орехи, мед, чесън, лук, вино и други.

Всяка една храна, която се поставя на софрата, има важна символика. Задължително е първото парче от разчупената пита да се нарече на Богородица и да се поднесе пред иконата й. Когато семейството приключи с вечерята, масата не се вдига, а се оставя така до сутринта. Според поверията, мъртвите идват през нощта, за да се нахранят.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft