Кожицата им трябва да е здрава
За да запазите картофите по-продължително време, трябва не само правилно да ги съхранявате, но и да ги извадите.
Картофите са готови за прибиране, когато наземната им маса е добре завяхнала, а кожицата на клубените Ц позасъхнала и здрава.
С какво да се съобразите:
Изваждайте картофите, когато почвата е рохкава, а не много суха и сбита.
Внимателно обръщайте браздите, за да нараните възможно най-малко клубени.
Сортирайте картофите докато ги изваждате.
Разстелете картофите под навес. Не трябва да се нагряват директно от слънцето, тъй като зеленясват и се развалят вкусовите им качества.
Преди да ги приберете, почистете клубените, ако има полепнала почва по тях.
Насипете картофите в щайги или на специално подготвени места в помещенията, където ще ги съхранявате.
Наранените клубени поставете отделно и използвайте първо тях за консумация