Как се прави Богова пита за Архангеловден - царицата на празничната трапеза:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави Богова пита за Архангеловден - царицата на празничната трапеза:
Как се прави Богова пита за Архангеловден - царицата на празничната трапеза:
15205
Източник: kanal 3
Как се прави Богова пита за Архангеловден - царицата на празничната трапеза:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По традиция за всеки празник се меси обреден хляб . Архангеловден, който е един от най-големите празници, предшестващи зимата, е свързан с редица вярвания и традиции, включително в кулинарията.

Традиционният хляб за Архангеловден се нарича " рангелов хляб ", известен е още с названията " боговица " или Богова пита .

Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-стария мъж в къщата, а след това той поръсва с вино хляба, молейки светците за благословия.

Вижте една от най-популярните рецепти за богова пита . Тя е изключително лесна и бърза за приготвяне, затова няма да е трудно да спазите традицията на днешния ден!

Богова пита за Архангеловден

Продукти:

1 кг брашно

4 яйца

100 г краве масло

1 ч.л. захар

3 с.л. кисело мляко

прясна мая колкото орех

2 ч.л. сол

2 ч.ч. вода

Приготвяне:

Маята се разтрошава и залива с 1 ч.ч. хладка вода. Оставя се да втаса за около 20 минути. След това се изсипва солта и захарта, разбърква се добре.

В голяма купа със сито се пресява почти цялото брашно. Отделете един от жълтъците за намазване на питата, останалите се разбиват и се прибавят втората чаша вода заедно с киселото мляко.

Маслото разтапяме. В купата с брашното се прави кладенче, в което се изсипват втасалата мая и яйцата - разбърква се добре. Ръцете се намазняват в разтопенето масло, с започва замесването на тестото, процедурата се повтаря, докато не изразходим цялото масло.

Набрашнява се плот и тогава с две ръце започва същинското месене - добавя се остатъка от брашното, докато тестото стане меко и леко лепкаво.

Откъсват се две парченца от тестото. В намаслена тава и с помощта на ръцете се оформя питата. От едното парче се прави малка пита, която се поставя в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг "за да не опустее къщата".

Питата се намазва разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставя се да втаса за 20-30 минути. Печенето става в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане увийте готовата пита в памучна кърпа и я оставете за кратко, за да може "да обиколи нивата".

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft