Благодарение на тази рецепта ще приготвите кисело тесто (закваска), което може да се съхранява вечно. С въпросната вечна закваска можете по всяко време да приготвите у дома вкусен хляб без мая , след който повече няма да искате да погледнете купешки! Както е известно, от медицинска гледна точка има много спорове относно ползите и вредите на хляба с мая (дрожди), но с тази рецепта ще избегнете всички възможни негативи за здравето. Ето и как се приготвя вечна закваска за хляб без мая:
Вечна закваска за хляб
За да приготвите киселото тесто, вземете следните продукти:
300 г брашно
300 мл вода
1,5 литров стъклен буркан
Процес стъпка по стъпка:
Ден Първи: Изсипете 100 грама брашно в буркана и изсипете същото количество вода, разбъркайте и покрийте с кърпа. Поставете на топло място и разбърквайте два пъти през деня. Масата трябва да е гъста.
Ден Втори: Добавете 100 г брашно и 100 милилитра вода в буркана. Объркайте добре, за да се получи гъста маса, наподобяваща мазна заквасена сметана. Покрийте отново с кърпа и го поставете на топло място. Разбъркайте няколко пъти през деня. Трябва да забележите мехурчета по повърхността на брашнената маса.
Ден Трети: Брашнената маса трябва да се е увеличила по обем и да започне да се пени. Добавете отново 100 грама вода и брашно, разбъркайте и сложете на топло място, завито.
Наблюдавайте внимателно кваса. Той трябва да се удвои по обем и да стане много пенест. Миризмата ще е характерна кисела. Когато видите тези „симптоми“, разделете фермента на две половини. Можете да направите хляб от едната половина.
Непрекъснато следете кваса, тъй като процесът на зреене може да отнеме 1-6 дни.
Прехвърлете другата половина в съд с капак, в който трябва да направите дупки, за да може тестото да диша. Поставете го в хладилника и го съхранявайте там, като през цялото време го "захранвате" с брашно и вода. Това трябва да се прави веднъж седмично. За целта просто изсипете 3-4 супени лъжици брашно и същото количество вода в съда, след което разбъркайте хубаво.
Когато решите да печете хляб, добавете брашно и вода към сместа, разделете киселото тесто на две половини. Тази, от която искате да печете хляб, трябва да се остави на топло място за 4-6 часа. Поставете другата половина в хладилника.
Рецепта за домашен хляб с кисело тесто
Необходими продукти:
600-700 г брашно
6-7 ч.л.квас
2 с.л.растително масло
2 ч.л.сол
2 с.л.захар
250 мл вода
За да направите хляб, просто комбинирайте всички съставки и омесете тестото. След това го изпечете на умерена фурна.