Домашна луканка - класика в жанра за всеки българин! Има ли по-любимо мезенце? И докато по селата масово си приготвят домашни месни деликатеси , то в града сякаш ни е срам да го правим и купуваме готова продукция. Ако искате да си приготвите луканка в домашни условия, следвайте тази рецепта.
Домашна луканка
Необходими продукти:
4 кг свинско месо
4 кг телешко месо
200 гр. сол ( 1 ч.чаша)
20 гр. черен пипер
5 гр. кимион (1 ч.л.)
500 мл газирана вода
говежди сухи черва
Начин на приготвяне:
Месото се почиства, измива се, отцежда се и се нарязва на късове, след което се смила два пъти. Омесва се добре с подправките, като постепенно се сипва 250 мл газирана вода. Оставя се на хладно място за 24 часа.
След това пак се омесва и се добавят останалите 250 мл газирана вода. Отново се оставя за 24 часа на хладно.
На третия ден след ново омесване на сместа се пълнят червата, като тук-там се надупчват, за да излезе въздухът. Луканките се държат на прохладно място 3 дни. След това 5 дни наред се пресоват с дебела точилка и се поставят 15 дни под тежест (дъска и върху нея камък), а после се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.