Как се прави домашна луканка - топ-мезето за лют студ и още по-люта ракийка!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави домашна луканка - топ-мезето за лют студ и още по-люта ракийка!
Как се прави домашна луканка - топ-мезето за лют студ и още по-люта ракийка!
10739
Източник: i-woman.bg
Как се прави домашна луканка - топ-мезето за лют студ и още по-люта ракийка!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Домашна луканка - класика в жанра за всеки българин! Има ли по-любимо мезенце? И докато по селата масово си приготвят домашни месни деликатеси , то в града сякаш ни е срам да го правим и купуваме готова продукция. Ако искате да си приготвите луканка в домашни условия, следвайте тази рецепта.

Много е важно да използвате прясно месо. При желание за по-малко бройки - намалете грамажите.

Домашна луканка

Необходими продукти:

4 кг свинско месо

4 кг телешко месо

200 гр. сол ( 1 ч.чаша)

20 гр. черен пипер

5 гр. кимион (1 ч.л.)

500 мл газирана вода

говежди сухи черва

Начин на приготвяне:

Месото се почиства, измива се, отцежда се и се нарязва на късове, след което се смила два пъти. Омесва се добре с подправките, като постепенно се сипва 250 мл газирана вода. Оставя се на хладно място за 24 часа.

След това пак се омесва и се добавят останалите 250 мл газирана вода. Отново се оставя за 24 часа на хладно.

На третия ден след ново омесване на сместа се пълнят червата, като тук-там се надупчват, за да излезе въздухът. Луканките се държат на прохладно място 3 дни. След това 5 дни наред се пресоват с дебела точилка и се поставят 15 дни под тежест (дъска и върху нея камък), а после се окачват да съхнат 30 дни на проветриво място.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft