Маята се разтваря да шупне в 200 мл затоплено мляко с 4 супени лъжици захар. Брашното се пресява и се смесва със захарта и солта. Добавя се настърганата кора от портокал и ромът. Ако нямате портокалова кора, може да я замените и с лимонова.
Замесва се тесто с шупналата мая, останалото хладко прясно мляко, яйчения белтък и мазнината. Меси се хубаво и продължително, докато се получи гладко тесто. В началото поставете 1 кг брашно, а останалото използвайте за оформянето на козунаците.
След като измесите добре тестото, оставете го да втасва. Щом удвои обема си, се премесва и се оставя да втаса още веднъж.
Втасалото тесто се разделя на 2 части. От всяка част се разточва кора, която се маже с мармалад и се поръсва със стафиди.
Кората се разрязва на три ленти и всяка се завива на руло. След това трите рула се сплитат на плитка. Плитките се режат по дължина на 2 части и се поставят в намазнена тава да втасват. След като втасат, се намазват с разбито яйце и се пекат 10 минути на 200 градуса, а след това още 30 минути на 180 градуса.
Стафиди предварително се почистват от дръжките и семките, и се попарват в 200 мл вряла вода и 3 супени лъжици ром. Така трябва да престоят поне 30 минути.
За приготвяне на козунаците винаги е хубаво да се използва домашен мармалад.
След като се опече козунакът, се покрива с кърпа и се нарязва щом се охлади. Дозата е голяма, така че може да намалите пропорциите, но козунакът издържа доста време и остава мек.
Перфектен е за закуска с чаша топло мляко.
Как се прави козунак
20 Март 2015
21969
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари