Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол, след което се добавят захарта и ванилиите, разбиват се на твърд сняг. Жълтъците се разбиват добре, след което към тях се добавя олиото. Изсипват се при белтъците и сместа внимателно се разбърква, докато стане еднородна.
Накрая се добавя пресятото брашно с бакпулвера и кората от портокал.
Малка част от сместа се отделя и в нея се добавя какаото.
Бялата смес се излива в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Отгоре с кафявата смес се правят шарки - излива се на тънка струйка в средата на бялата смес и след това с нож леко се разбърква в кръг, като се натиска внимателно, така че да се оформят мраморни шарки в бялата смес.
Пече се в предварително загрята фурна около 45 мин. на 180 градуса или в зависимост от вашата фурна.
По желание към рецептата могат да се добавят и стафиди, орехи. Готовият кекс се поръсва с пудра захар, щом се охлади.
Как се прави мраморен кекс
25 Януари 2015
32830
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари