Как се прави пелин за пиене
За разлика от наложения пелин, обикновения пелин - може да се произвежда през цялата година независимо от сезона.
Билките се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 1 л вряла вода. Разбъркват се и се покриват с платно. След 24 часа течната фаза се отделя, билките се заливат с 1 л вино, разбъркват се и се оставят за 24-48 часа. През това време съдът е покрит плътно с капак.
След изтичане на срока течната фаза се отделя и прецежда през гъсто платно. Водният екстракт също се прецежда. Водният и виненият екстракт се смесват. В това състояние е готов за ползване. Екстрактът е биологично нестабилен. За съхранение по-дълго време трябва да се държи в хладилник. Независимо от това в 1 л екстракт може да се прибавят 2 мл серниста киселина, която ще повиши биологичната му стабилност.
Виното предварително се подслажда чрез внасяне на захар, осигуряваща 30 до 50 г на литър. Предпочитаната захарност е около 30 г/л (5-6 супени лъжици захар за 1 литър). В подсладеното вино при постоянно разбъркване на порции се внася екстракт до получаване на желания аромат и горчивина на вкус. Оценка се прави след всяка порция. След като се размеси добре и се остави за няколко часа за хомогенизиране пелинът е готов за консумация. Този пелин не е газиран.
Независимо от начина на приготвяне пелиновото вино е биологично нестабилно. В него може да започне ферментационен или друг микробиологичен процес, продуктите от който ще влошат състава и вкуса му. По тази причина пелиновото вино не може да се съхранява дълго време. Това е възможно, като се налее в бутилки и се пастьоризира.
Пастьоризацията се осъществява по следния начин: Бутилките, които ще се пастьоризират, не се пълнят до гърлото. Оставя се по-голяма въздушна камера. Нивото на виното в бутилките да бъде на височината, откъдето започват шийките. За да се избегне пукането и трошенето на бутилките, те се затапват с плътен памучен тампон. Така подготвени, бутилките се нареждат в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка, тънък слой около 3 см слама или 2—3 слоя памучно платно. Казанът се поставя на огнището и се пълни с вода до нивото на виното в бутилките. Водата се загрява до кипване, след което веднага се прекратява.
Независимо от типа на пелина, наложен или обикновен с екстракт, той се консумира охладен при температура 8-10 °С