Едно от задължителните неща, които се раздават на всяка Задушница, е вареното жито . Ако досега не сте го приготвяли сами или пък не ви се е получавало както трябва, днес ще ви споделим всички тайни за перфектното варено жито за помен.
Първата и най-важна стъпка е измиването на пшеницата - желаното количество жито се измива старателно в цедка или гевгир под силна струя студена вода.
Предварително е добре да накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ.
След като житото се е накиснало добре се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно от време на време. Зърната трябва да се "разпукат".
Когато се разпукат зрънцата, житото се отстранява от котлона. Съдът се покрива с дебели хавлии, може и одеяло, но не с капак, докато житото попие останалата вода. След това се измива отново в цедка под струя вода. Разстила се върху кърпа, за да се изсушат зърната.
Междувременно си пригответе "добавките" - настържете кората на 1 лимон, смелете 2-3 шепи орехи (колкото повече, толкова по-вкусно е), смелете фино и бисквити (те ще отнемат още от влагата на житото, за да не стои "разкашкано"). Може да замените бисквитите с галета или със запечено на сух тиган брашно.
Когато свареното жито се изсуши добре върху кърпата, се прехвърля в купа и се омесва с приготвените добавки.
Не добавяйте пудра захар в самото жито, защото ще се разтопи и ще го овлажни допълнително. Най-добре е да я поръсите отгоре върху готовото жито в купата или в отделни пластмасови чашки, ако ще го използвате за раздаване.
С тези стъпки ще приготвите идеалното жито за Задушница - хем вкусно, хем добро на консистенция, хем умерено сладко.