Как се прави пухкав пандишпан

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави пухкав пандишпан
Как се прави пухкав пандишпан
16936
Как се прави пухкав пандишпан
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пандишпановите сладкиши са твърде вкусни и предпочитани, затова продължаваме със съвети, които ще ви помогнат да си направите сполучливи десерти от такова тесто. Ще говорим за различните добавки, ще обясним и някои тайни за приготвяне на пухкав пандишпан

 

Използването на добавки

В тестото би могло да се прибави какао, ядки, масло, плодове, зеленчуци.

Пандишпан, в който се слагат какао или ядки, се приготвя по споменатия в първата част на статията "горещ" вариант. Заради това е нужно тези добавки да се смесят с брашното. Ако употребите бадеми или какао, не се ползват ароматни съставки. В случай че добавите масло, то е необходимо да се затопли до 30 градуса и да се смеси с разбитата маса преди или след добавянето на брашното, като движенията при разбъркването да бъдат от долната страна нагоре.

Плодовете и зеленчуците се прибавят към пандишпана под формата на зеленчуково пюре или плодова каша. Получава се нискокалоричен диетичен пандишпан. Той се приготвя по основния начин (виж Първа част), а пюрето се добавя в яйцата точно преди да започнете да разбивате.

 

Уредите

За да имате  пухкав пандишпан , от важно значение е домакинският уред да бъде подходящ. Това ще се отрази върху качеството на тестото - то няма да се слегне по време на приготвянето, ще се изпече равномерно и ще се получи равна и гладка коричка на повърхността.

Фурната е необходимо да бъде с регулируема топлина, равномерно нагряване и да се затваря плътно. За изпичане на пандишпан да не се ползват заместители на фурната, където циркулира въздух.

Задължително разбивайте с миксер, тъй като с тел за тази цел ще ви бъде мъчно да се разбиете яйцата. Миксерът да е със стабилни обороти, различни скорости и режим на работа не по-малко от 15 минути. Най-добре е да се заложи на планетарен миксер, защото той позволява да се добавят последователно всички продукти, без да се прекъсва процеса на разбиване. Разбира се, плюс е и удобството, че такъв уред върши всичко вместо вас.

 

Тънкости за направата на пухкав пандишпан

  • За да не спада пандишпанът, не отваряйте фурната през първите 10 минути от печенето.
  • Яйцата, които използвате, задължително да бъдат пресни и охладени.
  • Подбирайте висококачествено брашно. За да проверите влажността му, сложете малко в шепата си, свийте в юмрук, след това разтворете дланта. Ако брашното е разпръснато, значи е с ниско съдържание на влага. В случай че се сбие на топче без пукнатини - брашното е много влажно. Най-добрият вариант е да се образува леко ронлива бучка.
  • Пандишпановото тесто не е необходимо да се съхранява след приготвяне, понеже ще се слегне.
  • За да получите по-суха смес, заменете 1/4 от брашното с нишесте.
  • За да не спада тестото по време на разбиването, изсипвайте брашното бързо, без да прекратявате процеса. От момента, в който започнете да добавяте брашното, до приключване на процеса е необходимо да са изминали не повече от 20 секунди.
  • Не бива и да прибавяте брашното твърде рязко, тъй като в готовото тесто ще попаднат твърди бучки.
  • След като приключите с процеса на построяване на тестото, не бъркайте често, дори да смятате, че има нужда от това.
  • Прясно изпеченият блат би могло да слегне при резки температурни промени. Поради това не го изваждайте тутакси, а оставете да престои 30 минути в изключена фурна при отворена врата.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft