Как се прави типично българска традиционна запръжка?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се прави типично българска традиционна запръжка?
Как се прави типично българска традиционна запръжка?
35751
Как се прави типично българска традиционна запръжка?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Запръжката на ястията е традиционен метод в българската кухня за овкусяване на съответната гозба. Запръжките се приготвят с растителна или животинска мазнина и по този начин се подобрява вкуса на храната, като ѝ придават специфичен аромат.

Необходими продукти за първия вид запръжка са глава лук, червен пипер, брашно, олио.

Тя е подходяща за леща и боб.

Загрейте мазнина в тигана, а след това добавете нарязан лук, за да се задуши. След това добавете червен пипер и разбърквайте. Прибавете и брашното и бъркайте, докато не се получи кашица. Добавете запръжката към ястието.

Това е т.нар. твърда запръжка. Съществува и мека задушена запръжка, която се счита за по-полезна. Тя се прави от доматено пюре, домати, целина, моркови, магданоз. Първо в загрятата мазнина се задушава нарязания на ситно кромид лук, а след това последователно се добавят доматите или доматено пюре, морковите и магданоза.

 

След това се добавя червеният пипер и бульонът в ястието. Накрая се добавя препечено до златисто брашно, което е размито с малко студена вода.

Меката запръжка не е вредна и придава приятен вкус и аромат на ястието.

Запържването на ястието може да стане без брашно, а червеният пипер да се добави към предварително загрятата мазнина, за да се оцвети.

С червен пипер и брашно се приготвят голяма част от супите. В част от случаите първо се запържва кромида, след това брашното докато не получи златист цвят и накрая червен пипер. Внимавайте пиперът да не потъмнее много, защото започва да нагарча.

Запържването на брашно в растителна мазнина или масло се използва за приготвянето на различни светли сосове.

 

Можете да направите комбинирана запръжка, която се приготвя от мазнина, брашно и зеленчуци. Задушете зеленчуците, след това сложете и брашното, което трябва се пържи 3-4 минути. Разбъркайте с червен пипер и вода или бульон.

Ако искате да запържвате каши, то запръжката се прави като брашното се запържва до златисто в мазнина и постепенно се разрежда с непрекъснато бъркане с течност.

Течността е отвара от гъби или зеленчуци за кашите със зеленчуци, бульон при пилешките каши и мляко при млечните каши. Внимавайте да не загори брашното.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft