Обичате ли чай? А пробвали ли сте турски чай? Традиционният турски чай освен приятен на вкус е и много полезен. В южната ни съседка той се сервира по време на всички основни хранения в денонощието – сутрин, обед, вечер.
За целта ви е нужен чайник на два етажа или по-точно два съда за топлата напитка, поставени един върху друг. Турският чай е вид черен чай . За подготовката му е нужна така наречената запарка . С други думи - приготвя се силен и наситен концентрат, който впоследствие при сервиране се разрежда с топла вода.
В долния чайник трябва поставите водата, която ви е нужна за напитката. В горния чайник се поставят пет супени лъжици турски чай, който можете да намерите в почти всеки магазин. Продава се обичайно в големи пакети, но имате избор и сред малки разфасовки от по 200 грама.
Сложете в горния чайник 100 милилитра вода. След като сте направили подготовката, включете котлона на среден огън и го оставете, докато водата заври.
Докато чакате това да стане, подгответе чашите, в които ще сервирате самия чай. Във всяка една от тях сложете метална лъжичка. Тази лъжичка служи за проводник на топлина, ако чаят е горещ, ще се избегне спукване на стъклените чаши от образувалата се температурна разлика между чашите и горещия чай.
В чашите се сипва първо от запарения чай, след това от горещата вода. В зависимост от това колко силен искате да бъде чаят, сипвате различно количество запарка. За да си направите слаб чай, който турците наричат ачък чай , напълнете със запарката един пръст или едва една четвърт от чашката и след това залейте с топлата вода.
За среден по сила чай, наричан орта чай , напълнете чашата до половина със запарка и останалата част с гореща вода. Силният чай се нарича демли или силно запарен. За приготвянето му напълнете три четвърти от чашата със запарка и допълнете с малко вода. Препоръчваме демли чаят да се подслади със малко захар или мед.