500 гр. брашно
250 гр. разтопено масло
150 гр. захар
2 пакетчета суха мая
60 мл топло прясно мляко
1 яйце
1 ½ чаша мед
200 гр. кафява захар
50 гр. масло
1 чаена лъжичка канела
Казват, че който веднъж ги опита, забравя всички останали подобни версии на тази сладост. За мнозина вафличките са кулинарен фетиш, а посещението в Амстердам не може да мине без дегустация на този специалитет. До следващото посещение на Холандия ви предлагаме сами да направите карамелени вафлички. Разбира се, няма да бъдат така съвършени като оригиналните, но ще се уверите сами, че са доста добро копие.
В голяма купа смесете брашното, разтопеното масло, сухата мая, захарта, млякото и яйцата. Когато тестото стане гъсто за бъркане, прехвърлете го върху работния плот и месете с ръце за няколко минути. Оставете го да втасва около 45 минути.
През това време пригответе крем: загрейте меда, кафявата захар, останалата част от маслото и канелата. Загрявайте сместа бавно, на умерена температура. Когато всички съставки се хомогенизират, махнете тенджерата от котлона. Включете уреда за гофрети да се загрее добре. Премесете тестото, разделете на по-малки топки (в зависимост от размера на гофретника) и изпечете тънки вафлички - трябва да добият фин кафеникав цвят. След това с помощта на шпатула ги извадете разрежете по дължина, докато са все още топли. Намажете ги с приготвения крем. Оставете малко да се охладят и се насладете на невероятния им вкус! По желание може да слепите вафличките две по две с крема - така видът им ще е още по-автентичен!