Сарми в лук - хит рецептата тази пролет! Опиташ ли веднъж, не поглеждаш ни зелеви, ни лозови!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сарми в лук - хит рецептата тази пролет! Опиташ ли веднъж, не поглеждаш ни зелеви, ни лозови!
Сарми в лук - хит рецептата тази пролет! Опиташ ли веднъж, не поглеждаш ни зелеви, ни лозови!
15948
Сарми в лук - хит рецептата тази пролет! Опиташ ли веднъж, не поглеждаш ни зелеви, ни лозови!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако обожавате сармички, но вече са ви омръзнали традиционните зелеви и лозови сарми, то днес ще ви споделя последното си откритие - Сарми в лук ! От 2 кг лук излизат сармички достатъчни за 2 дни! Невероятно ароматни са, а месото, задушено в лука, не може да се сравни на вкус с нищо друго! Ето какво ви трябва за тези сладки и вкусни Лучени сарми :

Сарми в лук

Продукти: 

8 големи глави лук (около 2 кг)

400 г ориз (2,5 и половина чаши)

За пълнежа: 

1 глава лук

магданоз

200 г кайма

1 супена лъжица доматен сос

5 супени лъжици зехтин

1 ч.л.черен пипер

1 ч.л.мащерка

1 ч.л.сол

За соса: 

1 супена лъжица доматен сос

5 супени лъжици зехтин

800 мл вода или 5 големи чаши

Приготвяне: 

Обелете главите лук и разрежете всяка наполовина, без да отрязвате докрая. Главите трябва да останат цели, само от едната страна да има разрез, който ще им позволи да се сварят по-добре във вода. След това ги сложете в по-голяма тенджера и ги залейте с вода.

лук във вода

Залейте ги с вряла вода и включете котлона на средна температура. Покрийте тенджерата с капак и варете 20 минути. Извадете сварените глави лук от водата в чиния и ги оставете да изстинат, докато приготвяте плънката.

За плънката: 

Измийте ориза в купа, върху която сте сложили цедка. Излейте първата вода, след това залейте ориза с нова вода и го оставете да кисне 15 минути. Вземете сурова глава лук и я нарежете на малки кубчета. Тази глава ще е необходима за пълнежа.

ориз в цедка

Нарежете на ситно магданоза и го комбинирайте с лука. След това добавете каймата и подправете на вкус с черен пипер, сол, мащерка, а накрая добавете малко доматен сос и зехтин. Объркайте съставките, докато се смесят напълно.

Към тази смес се добавя оризът, който се прецежда от водата, където е бил накиснат и се смесва с месната смес. Плънката е готова, след което започнете да пълните главите лук. Внимателно отделете слоевете на всяка глава лук - ще получите много слоеве.

Оставете най-малките слоеве на лука настрана, защото не можете да ги напълните, но можете да ги сложите да се варят заедно с останалите сарми. Напълнете всяка обвивка лук с 1 супена лъжица от плънката и я увийте като елипсовидна топка, която се затваря лесно.

плънка лук

Така приготвените сарми се нареждат в тенджера (или гювеч), също като традиционните сарми. След това пригответе доматения сос със зехтин и вода. Залейте с него сармите, които сте подредили хубаво в тенджерата. Върху сармите се поставя обърната чиния и се покрива с капак.

лучени сарми заливка

Сложете да се варят на тих огън за около 50 минути. Получават се много хубави сармички с приятен вкус, а миризмата на лук не се задържа дълго, но е приятна и деликатна. 

сарми от лук

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft