Как се приготвя здравословна българска туршия по рецепта на бабите ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се приготвя здравословна българска туршия по рецепта на бабите ни
Как се приготвя здравословна българска туршия по рецепта на бабите ни
55629
Източник: gotvach.bg
Как се приготвя здравословна българска туршия по рецепта на бабите ни
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

У нас приготвяне на туршия е традиция, която и до днес следва да се спазва по рецепти, останали от прабабите ни, пише gotvach.bg. Почти всички зеленчуци са годни за приготвяне на зимнина , като условията са единствено да са здрави, узрели и добре измити.

 

Туршии обичайно се приготвят от цели или нарязани, сурови или попарени, от печени или пържени, от един вид или от микс зеленчуци. Най-често използваните подправкиса магданоз, копър, чесън, лук, черен пипер,дафинов лист, бахар, синап и др.

 

Първата стъпка при приготвянето на туршии е да се осолят зеленчуците и да се оставят да престоят известно време. След това се заливат с оцет и вода или с приготвена саламура от оцет, сол и вода.

Често допускана грешка е слагането на повече сол. Много домакини смятат, че като сложат по-голямо количество сол, така зимнината ще се запази по-дълго време.

 

Това обаче е погрешно действие при правилната технология на приготвянето на бурканите. Голямото количество сол забавя ферментацията. За трайността на туршиите помага добавянето на вишневи или дюлеви листа.

Най-често използваните мерилки за сол са 1 кафена чашка или 1 супена лъжица. 1 к. ч. съдържа 70-75 г сол, а 1 с.л. – 30 г. Класическата саламура се приготвя, като на 1 литър вода се прибавя 1 равна к.ч. сол. Ако обаче добавите и оцет, количеството на солта трябва да се намали почти на половина.

 

Задължително е приготвената саламура да покрива напълно зеленчуците. Те няма да изплуват, ако поставите в съдовете няколко кръстосани лозови пръчки или гладък речен камък. Използваните съдове – буркани, бидончета и т.н. трябва да са много добре почистени.

Ако използвате дървени съдове, те трябва добре да се дезинфекцират, като се угаси малко количество негасена вар. След това съдът се покрива плътно и се държи така няколко дни, след което се измива старателно със студена вода.

Претакането на туршиите започва след 3-4 дена от нареждането й. Първата седмица зимнината се претака всеки ден, а през втората – на 1-2 дни. Претакането се прави за правилната ферментация на туршията и без него тя няма да се получи. Зимнината е най-добре да се съхранява в изби и мази, които са лесно проветриви.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft