Малките магазинчета за хранителни стоки по градовете и селските бакалии са пълни с боклуци. Продават се храни с отдавна изтекъл срок, като трикът е непрекъснато да се лепят нови менте етикети с дата на годност, алармираха пред „Всеки ден" потребители.
Ужасяващи трикове прилагат търговци, като за целта предпочитат да продават насипни салами, меса и сирена. Шашмата за „съживяване" на кренвирши и наденици е с компреси. Колбасите се увиват в мокри кърпи и така престояват, докато им изчезнат „бръчките" и потъмнелият цвят, като се опънат и набъбнат от влагата.
Ако положението е стигнало до лепнене на кренвиршите и наденицата, в действие влиза и оцет, с който се напоява „компресът". Оцетът служи и за лъскане на по-скъпите салами - сухи, от типа на хамбургския, както и на варено-пушените филета, врат, бекон. С напоена в киселината кърпа колбасите се обтриват добре, докато се отстранят тръгналото гранясване и лошата миризма. След процедурите кренвиршите, надениците, саламите и всички останали месни продукти се оставят за известно време на проветриво място, за да изчезне миризмата на оцет.
Месо - свинско, телешко, пилета - също се кисне в кисела марината. А ако буквално е засмърдяло, в действие влизат и „вани" с прясно мляко. В него мръвката добива свеж цвят, ароматът на старо се заличава. В мляко се киснели дори и черен дроб, друга карантия и риба, за които се знае, че са от най-бързо развалящите се.
Дори и миризмата, лепкавостта и лошият цвят да изчезнат временно след подобни манипулации, това не означава, че тези хранителни продукти са безопасни за ядене, категорични са специалистите. Те алармират, че в тях вече е тръгнало развиването на болестотворни микроорганизми и освен стомашно-чревни разстройства може да се стигне и до опасни хранителни отравяния.
От Агенцията по безопасност на храните съветват при съмнения за такива шашми моментално потребителите да алармират. Най-вече в селските магазини търговците си позволявали да продават напълно случайно месо и млечни продукти, които не са минали през какъвто и да е контрол. Собствена или на приятел мръвка от заклано прасе, теле и т.н. без документи и печати за ветеринарен контрол влизали в „търговската мрежа".