Как се продава развален салам

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Как се продава развален салам
8531
Източник: Всеки ден
Снимков материал: pixabay.com
Как се продава развален салам

Малките магазинчета за хранителни стоки по градовете и селските бакалии са пълни с боклуци. Продават се храни с отдавна изтекъл срок, като трикът е непрекъснато да се лепят нови менте етикети с дата на годност, алармираха пред „Всеки ден" потребители.

Най-опасни са уж пресни колбаси, маскирани като такива, а иначе често дори и смърдящи.

Ужасяващи трикове прилагат търговци, като за целта предпочитат да продават насипни салами, меса и сирена. Шашмата за „съживяване" на кренвирши и наденици е с компреси. Колбасите се увиват в мокри кърпи и така престояват, докато им изчезнат „бръчките" и потъмнелият цвят, като се опънат и набъбнат от влагата.

Ако положението е стигнало до лепнене на кренвиршите и наденицата, в действие влиза и оцет, с който се напоява „компресът". Оцетът служи и за лъскане на по-скъпите салами - сухи, от типа на хамбургския, както и на варено-пушените филета, врат, бекон. С напоена в киселината кърпа колбасите се обтриват добре, докато се отстранят тръгналото гранясване и лошата миризма. След процедурите кренвиршите, надениците, саламите и всички останали месни продукти се оставят за известно време на проветриво място, за да изчезне миризмата на оцет.

Месо - свинско, телешко, пилета - също се кисне в кисела марината. А ако буквално е засмърдяло, в действие влизат и „вани" с прясно мляко. В него мръвката добива свеж цвят, ароматът на старо се заличава. В мляко се киснели дори и черен дроб, друга карантия и риба, за които се знае, че са от най-бързо развалящите се.

Дори и миризмата, лепкавостта и лошият цвят да изчезнат временно след подобни манипулации, това не означава, че тези хранителни продукти са безопасни за ядене, категорични са специалистите. Те алармират, че в тях вече е тръгнало развиването на болестотворни микроорганизми и освен стомашно-чревни разстройства може да се стигне и до опасни хранителни отравяния.

От Агенцията по безопасност на храните съветват при съмнения за такива шашми моментално потребителите да алармират. Най-вече в селските магазини търговците си позволявали да продават напълно случайно месо и млечни продукти, които не са минали през какъвто и да е контрол. Собствена или на приятел мръвка от заклано прасе, теле и т.н. без документи и печати за ветеринарен контрол влизали в „търговската мрежа".

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft